15. sep
Grønt skifte : Vern av matjord må være det viktigste tiltaket.Foto : Terje Bendiksby, NTB SCANPIX
 
Kommunens viktigste klimatiltak
Vi blir stadig flere mennesker i verden. Noen av dem blir født og flytter til Hamar også.

Publisert: 12.mar.2017 20:41
Oppdatert: 12.mar.2017 20:51

Samtidig blir det hver dag mindre matproduserende arealer, og bosted for de andre artene vi deler planeten med. Når Hamar kommune sier det Grønne skiftet skal være førende for den nye kommuneplanen, må vern av matjord være det viktigste tiltaket. Både fordi en voksende befolkning trenger mat, og fordi verdikjeden for mat er den største kilden til utslipp av klimagasser. Å produsere mest mulig bærekraftig mat i egen region er det aller viktigste klimatiltaket vi kan legge til rette for.

Samtidig ser vi en stadig utarming av sentrumskjernen i byer i vesten. Bygårder og forretningslokaler står tomme og forfaller. Denne trenden er også Hamar en del av. Å rehabilitere, eller sanere og bygge nytt er dyrere for utbyggerne enn å bygge på dyrket mark. Dette er kortsiktig vinning for utbyggerne. For samfunnet og for generasjonene som kommer er å bygge på dyrkamark den dyreste og dårligste løsningen. Det er derfor svært viktig at kommunen i sin rolle som arealplanlegger er tydelig på at vi ikke tillater bygging på dyrket mark, og har gode incentivordninger som sørger for den ønskede fortettingen i sentrum.

I Hamar ønsker eierne av Vien gård, og noen politikere i kommunestyret å legge til rette for bilbasert handel på Vien. Det er dobbelt dårlig klimapolitikk. Forbruket vårt, og særlig forbruket vårt av varer med kort levetid er den nest største klimatrusselen. I tillegg skal vi plassere dette forbruket slik at vi må kjøre bil dit. Dette er det motsatte av å gjennom føre et grønt skifte i kommunen.

For et bærekraftig Hamar samfunn må kommunen nå sammen med utbyggere planlegge og bygge et fortettet sentrum med flere boliger, arbeidsplasser og god livskvalitet, som minimerer behovet for biltransport.

I Hamar kommune, og i større utstrekning i mer grisgrendte strøk er det nå en like stor utfordring at matjorda ikke blir drevet, som at den blir nedbygd. Derfor er tiltak som gir økt bruk av små jordlapper, som nybygging av småbruk, mikrobruk, økolandsbyer, økotun og høyteknologiske landsbyer, som Regen, like viktige klimatiltak, som vern av landbruks jord.

Vien ligger inntil et stort marked, og kunne tenkes brukt som område for en høyteknologisk økolandsby, som ville produsert mer mat pr mål, enn det konvensjonelle jordbruket gjør der i dag. Da kunne en Vien utbygging forsvares ut fra kommunens mål om å sette det grønne skiftet først.

Tirsdag 14. mars debatterer Stortinget om vern av matjord skal inn i Grunnloven. Hamar kommune, som en del av Norges viktigste matproduserende område, bør være i forkant av dette lovforslaget, og verne alle sine matproduserende arealer. Samtidig bør kommunen legge til rette for at det kan produseres mer mat på de arealene vi har.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke