17. sep
 
Kommunereformen og Løten
Kommunesammenslåing

Publisert: 21.apr.2016 04:00
Oppdatert: 21.apr.2016 08:46

I HA 2. april sier Oddbjørn Kleppen at jeg i mitt innlegg før påske ga «feil bilde og uriktig informasjon» om Løtens og regionens situasjon ved en kommunesammenslåing. Dette dreide seg i hovedsak om økonomiske gevinster ved sammenslåing samt den økonomiske situasjonen i Løten til nå.

Jeg har påpekt at det koster i området 15/20 millioner om året å administrere Løten og har ikke påstått at alt dette kan spares ved en sammenslåing. En fersk utredning fra Telemarksforskning konkluderer med at en storkommune i Hamarregionen kan spare 20 millioner i administrative kostnader.

I sitt arbeid med å analysere fordeler og ulemper ved en storkommune i Hamarregionen regner Telemarksforskning ut at de 4 kommunene vil få 142,5 millioner mer å rutte med det første året enn om de sto alene. Fra 2 til 15 år vil den årlige effekten være på 62,5 millioner, mens etter 20 år vil beløpet være 21,3 millioner kroner. Til sammen vil dette utgjøre 500 millioner frem til 2034. Dette er penger som storkommunen kan bruke på næringsutvikling, infrastruktur, skole og tjenesteyting til befolkningen.

En kommunes økonomiske vekst reflekteres i skatteinntektene og for Løtens del har disse vært stabilt lave, 70 prosent av landsgjennomsnittet de siste årene. Løten har få private arbeidsplasser i forhold til antall offentlige og er blant de 10 dårligste i landet på denne statistikken. Fra et lavt nivå skal det ikke mange nye arbeidsplasser til for å få en prosentuell stor økning. Det må være tillatt å ta inn over seg at den økonomiske egenveksten i Løten er lav, og at man er avhengig av økende overføringer fra staten for å få endene til å møtes.

Det er mange som tror at Løten drives billig og effektivt, noe som ikke er tilfelle på alle områder. Områdene grunnskole, barnehage og helsestasjoner drives dyrere enn gjennomsnittet i kommunegruppe 7, mens pleietjeneste og teknisk drives billigere. Skolesektoren trenger sårt fokus på kvalitets- og strukturmål, men det ser ikke ut som Løten kommune evner å gjøre noe med dette selv.

Omtrent hver tredje kommune i Norge har søkt om eller forhandler om sammenslåing, ingen i Hamar- regionen. Vi ser at ordførere og andre klager over korte frister og tidsjag nå når vi er inne i reformens avgjørende halvår. Mens kommuner i andre regioner brukte 2015 til å fremforhandle resultater har ikke hedmarkenkommunene brukt dette året til nærmest noen ting. Da blir det travelt i innspurten.

Kommunesammenslåinger setter følelser i sving hos folk og det er bra, man bør engasjere seg. I HA kan man lese om løtensokningen som har skjønt at noe må gjøres, men som ikke tør stå frem med navn fordi han er redd for represalier fra folk. Bevare meg vel. Kanskje har også jeg måttet justere mitt syn på saklighetsnivået på denne debatten i Løten. Derfor er det bra at ordføreren går ut og maner til sivilisert og saklig debatt fremover.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke