17. sep
 
Kommunereformen, Sigbjørn og Sokrates
Kommune

Publisert: 26.mai.2016 04:00
Oppdatert: 26.mai.2016 10:16

Takk for besøket, Sigbjørn! Alltid trivelig å få besøk fra Fylkeshovedstaden.

Stemningen får fort et løft når rommet fylles av vassekte Prøysendialekt og følsomme Børlidikt. Da opplever vi samhørighet. Da føler vi oss i godt selskap. Men denne gangen var det noe som gikk galt. Det hjelper liksom ikke at hovmesteren er en likandes kar når servitørene gir beskjed om at det bare er en rett på menyen som vi har råd til å kjøpe: «Det nytter ikke å kjempe mot utviklingen. Sentraliseringens vind blåser over Europa. Ikke vær naive. Slå dere sammen til større og mer slagkraftige enheter. Dere er en utkant. Dere er få, små og sårbare. Det holder ikke med interkommunalt samarbeid.»

Kanskje ikke det lureste måten å møte en erfaren gjeng av garvede distriktspolitikere på? Grunnen til det politiske engasjementet vårt, er faktisk en tro på at vi kan påvirke og forandre. Vi mener til og med at tro flytte fjell. Så naive er vi.

Så avrundet du med en interessant vurdering av «Nord-Østerdølen» som du beskrev som «lett til sinns», men føyde til at det er noe «uforløst» over oss. Jeg lurer veldig på hva det er.

Uforløst?

Tanken vandrer til gamle Sokrates som var en ekspert på «forløsningskunst» (majevtikk). Han forløste gjennom å spørre – stille spørsmålene som fremmet refleksjon og innsikt. Mitt råd, Sigbjørn, er derfor: Ikke foreskriv for envise døler, men still de gode spørsmålene og frem den gode (Sokratiske) dialogen, så skal du se at du forløser oss!

Spør, Sigbjørn, spør den som har røttene sine

i det lokale – i ei karrig jord og et barskt klima

Spør den vesle fjellbjørka

oppunder Tronfjellet

som akkurat har rette’ seg opp att

etter et standhaftig basketak

med høststormen, mens

storskogen nedafor ligg’ der

full av falne kjemper….

Spør denna trassige og uanselige

utgave av en miljøtilpasning, Sigbjørn,

Spør henne for eksempel om hun

ikke snart vil bli større og mer «slagkraftig».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke