Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Rødt: Partiet Rødt vedtok på sitt landsmøte at kommunisme fortsatt skal være det endelige politiske målet.Foto: Audun Braastad, NTB scanpix
 
Kommunisme i partiet Rødt sine hjerter
Partiet Rødt vedtok på sitt landsmøte i mai å la samfunnsformen kommunisme bli værende det endelige politiske målet i partiets program. Det bør få Rødt-sympatisører til å grøsse.

Publisert: 28.mai.2019 15:42
Oppdatert: 29.mai.2019 07:04

Partiet Rødt tok i 2007 over stafettpinnen fra et temmelig utpint og svært antidemokratisk AKP (m-l). Rett skal likevel være rett: I dag er ideologi, politiske kampsaker og organisasjonsstruktur i Rødt langt fra identiske med de tilsvarende i AKP (m-l). Likevel et det grunn til å rope et kraftig varsko om kommunisme-vedtaket.

Det er spesielt trist at vedtaket fattes samtidig med 40-års minnemarkeringene for de makabre grusomhetene som Pol Pots Røde Khmer agrar-kommunisme utførte på sin egen etniske befolkning og andre folkegrupper i Kampuchea i perioden 1975 – 1979: Om lag to millioner, inklusive spebarn og barn, av en befolkning på drøyt sju millioner, ble hakket, stukket, klubbet, smadret, kvalt eller sultet til døde i løpet av disse fire årene. De som overlevde redslene, ble sterkt merket for livet mentalt og fysisk.

LES OGSÅ Kommunismen og partiet Rødt.

Norske AKP(m-l) sendte mange delegasjoner til Kampuchea i siste halvdel av 1970-tallet, der de møtte Pol Pot og andre sentrale ledere i Røde Khmer. Til tross for at mange av de utsendte var svært kunnskapsrike og lynende intelligente, lot de sin virkelighetsforståelse bli dirigert av AKP (m-l)s sentralistiske linje og marxist-fatalistiske historiesyn om at det måtte komme en «blodig, væpna revolusjon» i Norge for å virkeliggjøre partiets politiske mål om et samfunn som skulle tufte sin styreform på det klasseløse proletariats diktatur.

En del av AKPs planlegging bestod i å utarbeide lister over norske borgere som skulle likvideres under og etter revolusjonen. Norske AKP(m-l)-ledere hyllet kollektivt Pol Pot og hans styre med vendinger som «Nasjonal frigjøringsleder» og «Et spennende politisk eksperiment». Øyevitneskildringer og rapporter fra Kampuchea om omfattende tortur, massehenrettelser og massehunger avfeide AKP kategorisk som løgner fabrikkerte av klassefiender.

Mange medlemmer i AKP nøt etter hvert godt av vel betalte jobber og pensjonsordninger innenfor akademia, journalistikk, forlag og informasjonstjenester i det demokratiet de ville knuse. Svært få av dem har så langt valgt å ta et grundig oppgjør i offentlighetens lys om sin politiske fortid.

Rødt siste landsmøteflertall kan ikke ha lært mye av fortiden som partiet slekter på. Vedtaket om ikke å fjerne begrepet kommunisme fra partiprogrammet er et hån overfor de i Norge som har kjempet for menneskerettigheter og demokrati. Det er et direkte overgrep overfor bestialitetens ofre i Pol Pots kommunistiske Kampuchea, ja for hele den kampucheanske nasjonen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke