16. sep
Stange: Unni Kronstad er Rødt-leder i Stange.
 
Kommunisme, kapitalisme eller noe annet?
Rødt-leder i Stange, Unni Kronstad, skriver i HA 13. juni at jeg ikke har lest partiets program. Det har hun helt rett i.

Publisert: 19.jun.2019 16:24
Oppdatert: 19.jun.2019 16:35

Hun drar derfor den slutningen at jeg derfor ikke har greie på Rødts valgløfter. Men det er landsmøtevedtak i mai om at kommunisme er partiets endelige mål for samfunnsform jeg kommenter i mitt innlegg «Kommunisme i Rødts hjerter».

Kronstad innleder slik: «Rødt tar selvsagt sterkt avstand fra alle undertrykkende regimer, også dagens.» Det er vel og bra. Mye av innlegget bruker Kronstad så til å skrive om at kapitalisme er en trussel mot demokratiet. Det er også bra. Det som ikke er bra, er at hun gjør meg til talsmann for kapitalisme i sin alminnelighet. Jeg skriver ingenting om kapitalisme i mitt innlegg.

At kapitalismen faktisk er og har vært en trussel for demokratiet og menneskerettigheter er jeg ikke blind for. Kapitalismen har gang på gang aktivt undertrykket institusjonen og verdiene. Kapitalister påvirker også sine nasjonale styringsorganer til å fungere som økonomiske og militære brekkstenger i deres iver etter å høste maksimal profitt av sine investeringer. Når dette er sagt, er det likevel slik at Kronstad og Rødt ikke kan vri seg unna det faktum at både menneskerettigheter og demokratiske verdier har hatt og fortsatt har mye bedre levekår i det temmelig kapitalistiske Norge enn i de mange land som har prøvd ut ulike kommunistiske samfunnsformer.

Fornuftig nok stemte Moxnes selv på tvers av kommunismeflertallet i Rødt. Det er med på å styrke hans image som en dyktig, redelig og kunnskapsrik politiker. I debatter kommer han ikke med bortforklaringer og tåkeprat, han har et vinnende og sympatisk vesen og ordlegger seg på en klar og lettfattelig måte. Han er også flink til å få fram hulhet og hykleri hos andre politikere og i deres faktiske politikk.

I det store og det hele har verden blitt bedre å leve i for de fleste etter 2. verdenskrig, også i deler av den 3. verden. Det er ikke kapitalismens eller kommunismens fortjeneste. Det er et resultat av stadig bedre utdanning til flere mennesker, færre fødsler pr. kvinne samt mindre sult og underernæring. Innenfor forskningsområder som medisin, materialutvikling og fornybar energi er enorme nyvinninger gjort: Det samme gjelder i arbeidsliv med HMS-tiltak og maskiner som utfører farlig og svært helseskadelig arbeid. Og verdens nasjoner er mer aktive i ulike internasjonale fora enn før.

En vei til en stadig bedre verden går gjennom å forhandle med andre, også personer, organisasjoner og stater som man ser på som fiender. Egentlig koker det hele ned til at hver og en tenker og handler lenger enn ens egen nesetipp rekker.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke