hacklink
18. sep
KRIGEN: Kong Haakon taler til det norske folk fra sitt eksil.FOTO: NTB SCANPIX
 
Kong Haakons «skjellsettende nei»
Krigen: Kongens nei handler om to episoder våren og sommeren 1940, skriver Gunnar Skjeseth.

0
Publisert: 22.apr.2015 04:00
Oppdatert: 22.apr.2015 07:10

Mange har med rette ønsket å fortelle sin historie om 9.april 1940. Det handler om å sikre ens ettermæle. Således har Det norske forsvaret sin fortelling om 9.april. Statsminister Nygaardsvold har sin. Og utenriksminister Koht selvfølgelig sin. Også NS-medlemmer og alle andre som følte de hadde skyld eller uskyld for 9.april.

Kongehuset har selvsagt også tenkt i de baner når historien om de mørke krigsårene skal fortelles. Alle som beskriver kong Haakons handlinger gjennom fem lange krigsår, berømmer med rette hans enorme innsats for land og folk.

Siste par ut er forfatter Alf R. Jacobsen og regissør Erik Poppe. De har tatt utgangspunkt i «Kongens nei», eller Kongens «skjellsettende» nei, slik Kjetil Lismoen beskriver det i Aftenposten 16.april. Hva ligger så i begrepet «Kongens nei»? I følge Store norske leksikon handler det om to episoder våren og sommeren 1940.

Den første episoden handler om Kongens avslag på å utnevne Quisling til statsminister etter statskuppet om kvelden 9.april.

Den andre episoden finner sted om sommeren 1940 da Kongen sier nei til å følge Stortingets presidentskaps anmodning om å abdisere.

Det er den første episoden som Jacobsen/Poppe spinner sin fortelling rundt. Kongen avviste tyskernes krav om å godta Vidkun Quislings overtagelse av makten, 10.april. Først og fremst fordi Kongen oppriktig mente det det ville stride mot alt han sto for.

Og så kan en vel reflektere litt over alternativene. Her er det kun to alternativer: Ja eller nei! «Vet ikke» er utelukket. Slik vi kjenner Kong Haakon var det selvsagt utenkelig å etterkomme tyskernes krav. Den norske regjering hadde avvist tyskernes krav til kapitulasjon allerede om morgenen 9.april og Norge var i krig med Tyskland. Selvfølgelig sa vår konge nei. Det fantes vel egentlig ingen alternativer?

I følge Jacobsen hadde dette «Kongens nei» svært viktige følger for de videre krigshandlingene under kampene i Norge våren 1940. Uansett, det hjalp lite. Med Kongens nei i ryggen ble det likevel overgivelse. Sør-Norge kapitulerte i begynnelsen av mai, og Nord-Norge 10.juni.

Med presse og kringkasting under tysk kontroll var det få mennesker i kongeriket som hadde anelse om de dramatiske hendelsene i Elverum, heller ikke Kongens nei. Og dermed hadde vel denne episoden fint lite å si hverken for de videre krigshandlingene, eller motstandskampen som fulgte.

Den andre episoden fant sted 7.juli 1940 da Kong Haakon avslo anmodningen om å abdisere. Anmodningen kommer fra Stortingets presidentskap. Kongen begrunnet sitt avslag med at anmodningen var et resultat av tysk maktbruk og at hans regjering hadde fått Stortingets enstemmige tillit gjennom Elverumsfullmakten.

Kongens avslag kom som en tale til det norske folk, og er blant annet gjengitt i sin helhet i Anette H. Storeides bok «Norske krigsprofitører».

Talen ble overført gjennom BBC 8.juni 1940. Dette er Kongens nei. Hans tale var forhåndsannonsert i Norge, og tallrike nordmenn satt benket foran radioapparatene da Kongens tale kom over eteren.

Fra samme kilde, «Norske krigsprofitører»: «Kongens klare nei til presidentskapets anmodning om å abdisere var blant de viktigste norske motstandshandlinger siden krigsutbruddet….. og Kongens nei ble et symbol for motstandskraften som utviklet seg i det norske samfunnet».

I Frank Aarebrots «Krig på 200 minutter» på NRK nevnes ikke Kongens nei 10.april med et ord. Derimot er Kongens nei 7. juli og det politiske spillet rundt denne episoden viet stor oppmerksomhet.

Kong Haakon var en klok og modig mann. Det er unødvendig å tillegge ham handlinger som ikke stemmer med virkeligheten.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke