hacklink
buy instagram followers
18. sep
Krigsutbruddet: C.J. Hambro omtales her som dagens mann på møtene i Hamar og Elverum.FOTO: NTB Scanpix
 
Kongens nei
En klok kvinne sa på NRK i forbindelse med markeringen av 9. april 1940 at det neppe noen gang vil komme en endelig og vedtatt sannhet om hva som skjedde de dramatiske aprildagene da tyskerne angrep Norge.

0
Publisert: 16.mai.2015 04:00
Oppdatert: 18.mai.2015 07:15

Statsarkivar Vigdis Stensby har 6. mai et tilsvar til mitt innlegg fra 22. april med overskriften «Kongens nei hadde stor betydning». Som det fremgår av mitt debattinnlegg 22. april opererer historieskrivingen om kongehuset og 1940 med to hendelser knyttet til Kongens Nei. Det ligger da i kortene at ettertiden naturlig nok velger seg den av disse som de anser som mest viktig, avgjørende og riktig. Således er både Vigdis Stensby og undertegnede enige om betydningen av Kongens Nei. Vi har bare valgt hvert vårt Nei.

Det stemmer som Vigdis Stensby hevder at Hamar kringkastingen var i drift til 18.april. Det må likevel være tillat å uttrykke en viss usikkerhet om hvor mange som hadde mulighet til å lytte til disse sendingene. Og hvilken betydning disse sendingene hadde for krigens første fase.

Det som er helt sikkert er at Hamar kringkasteren ikke kan ha nådd Trøndelag. Heller ikke nyheten om Kong Haakons Nei til tyskerne. Mens norske og engelske soldater kjemper en desperat kamp mot en fremrykkende tysk hær, melder et par tusen trøndere seg til tjeneste for tyskerne. Etter oppfordring fra fylkesmannen i Trøndelag og ordføreren i Trondheim hjelper de tyskerne med å bygge ut Værnes flyplass slik at den kan ta i mot tyske bombefly som blant annet settes inn i kampene i Gudbrandsdalen. (NRK, Alliert og Alene del 2).

Statsarkivaren innleder sitt innlegg med et sitat fra første generalsekretær i FN, Trygve Lie. Jeg vil avslutte dette innlegget, og debatten, med et sitat fra samme mann. Han omtaler stortingspresident C.J. Hambro slik i forbindelse med angrepet på Norge 9. april og det som videre skjedde:

«Dagens mann var Carl Joachim Hambro. På Hamar– og Elverum-møtene var han den samlende personlighet, en stor statsmann det norske folk kunne være stolt av. Med Elverums-fullmakten reiste han seg et monument som vil stå i tidene fremover…… Alle hans såkalte «praktiske» forslag 9. april- i Oslo, Hamar og Elverum førte til vedtak av den største politiske rekkevidde. I virkeligheten betydde de Vidkun Quislings og Adolf Hitlers første og alvorligste nederlag i Norge.» (Johan Hambro, CJ Hambro - Liv og Drøm, side 224).

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke