hacklink
18. sep
 
«Kongens nei» - for siste gang

Publisert: 10.jan.2019 12:42
Oppdatert: 10.jan.2019 12:51

Jeg leser at Andor Normann kaller det «en myte» at kong Haakon sa nei til sendemann Bräuer og det tyske rikets såkalte forhandlingsutspill, som ble framlagt på Elverum folkehøgskole 10. april. Som jeg skrev i mitt tidligere innlegg hadde Kongen et vedtak fra Nybergsund i ryggen om å møte den tyske sendemannen. Regjeringen kunne av helt opplagte grunner ikke på forhånd gjøre vedtak i forhold til selve forhandlingsutspillet som ennå ikke var framlagt, og som den følgelig ikke kjente alle detaljer i.

LES Andor Normanns innlegg her.

I tyskerne og sendemann Bräuers verden eksisterte ikke lenger regjeringen Nygaardsvold. Det var å få til en overenskomst med Kongen personlig som gjaldt.

Det var etter at Bräuer hadde framsatt sine forslag/krav til kong Haakon under fire øyne at Kongen sa nei til å akseptere dette, men presiserte at det var regjeringen Nygaardsvold, etter konstitusjonell sedvane, som måtte ta den endelige avgjørelsen.

Kongens nei ble bifalt og vedtatt i nytt statsråd på Nybergsund om kvelden 10. april, som beskrevet i mitt forrige innlegg.

Når det gjelder å skape historiske myter, er det gjerne de som i samtid har vært involvert som i ettertid ønsker å tilpasse hendelsene med positive fortegn for seg og sine miljøer.

Hendelsene i 1940 er nå kommet på avstand og etter hvert grundig behandlet av en rekke objektive og profesjonelle historikere, forskere og forfattere. Etter hvert har også det meste av det enorme kildematerialet blitt frigitt og gjort tilgjengelig for objektiv forskning og framstilling.

Filmen «Kongens Nei» er etterrettelig og bygger på dette kildematerialet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke