Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Konkurranseutsetting har sin pris
Hamar Høyre skriver at de ønsker å sette pasienten i sentrum og at pasientene selv skal kunne ta valg.

Publisert: 27.mar.2015 04:00
Oppdatert: 27.mar.2015 08:30

Mulig det, men se bare hva som skjer i Elverum nå rundt privatisering av sykehjem for sterkt pleietrengende. Hvem taler pasientenes sak her? Så langt har vi bare hørt økonomiske argumenter.

Som det påpekes, var man på 70-tallet opptatt av arbeidstakeres og arbeidsgiveres rettigheter, og av kvinners inntreden i arbeidsmarkedet. Heldigvis! Det var fokus på å bygge fremtidige arbeidsplasser, parallelt med at vi så en oppbygning av Folketrygden – noe vi alle nå nyter godt av i ulike faser av livet.

For vi kan jo styre mye her i livet, men vi kan ikke styre om vi blir syke og trenger ekstra omsorg. Høyre sier de ikke lenger vil være med på det de kaller et 70-tallsparty, men det er nok bare til noe rammer dem selv. Da trenger de også omsorg og trygghet gjennom forutsigbarhet i hverdagen. Da holder det ikke med en fet lommebok alene for å komme først i køen.

På et av sykehjemmene som Høyre-styrte Elverum vil konkurranseutsette, bor en mann som har vært i arbeidslivet i 40 år. Han bor der fordi han ble rammet av et slag for noen år tilbake, og fordi han har lidelser etter en FN-tjeneste i Gaza, og dermed ikke klarer seg selv lenger.

Man kan jo lure på om det er et riktig tilbud, men det er i hvert fall et tilbud. Det pasienter som han derimot ikke har godt av, er stadige endringer og ansatte han ikke kjenner. Det gjelder sikkert for oss alle, om vi blir rammet av noe tilsvarende.

Undersøkelser viser at lønnsnivået for pleie- og omsorgsområdet i kommunal sektor er høyere enn hos de kommersielle aktørene. Pensjonsordningene er også bedre. Å si ja til konkurranseutsetting, er derfor å si ja til at omsorgsarbeidere får lavere lønn, dårligere pensjon, blir utsatt for forskjellsbehandling og blir færre til å utføre de samme oppgavene.

Kostnader for å forvalte den private avtalen og kvalitetssjekke leveransene kommer i tillegg. Privatisering er derfor ikke synonymt med effektivisering.

Hamar Arbeiderparti er garantister for at eldre aldri blir betraktet som mattestykker i et konkurranseutsatt helsevesen. Eldre skal ha en forutsigbar og trygg hverdag, ved hjelp av de som kjenner deres behov og eventuelle lidelser.

Høyre sier i sitt slagord «nye ideer - bedre løsninger» Tja, hva med hjelpe partifeller i Elverum med bedre ideer, hvis dere ønsker å ta posisjonen som nytenkende? Omsorgsarbeidere står i kø for å gi råd. Forskningen gir svar.

PS! Mannen i eksempelet er faren min. Han har ingen stilt et eneste spørsmål. Plutselig kan det være faren din det handler om. Godt valg til høsten.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke