17. sep
 
Konkurranseutsetting av renhold i Ankerskogen
Hamar kommunestyre vedtok 16. desember at styret i Ankerskogen svømmehall kan gå videre med konkurranseutsetting av renholdet på tørrområdene. Kun Ap, SV og PP stemte imot.

Kronargumentet for konkurranseutsetting er at det fører til høyere kvalitet og er billigere.

Dette er urealistisk. Kommersielle leverandører balanserer hver dag mellom overskudd og kvalitet. Dermed endrer spørsmålet seg fra «hvor bra kan det bli?» til «hvor mye kan vi tjene?». Rapporter fra Norge og andre land dokumenterer at privatisering fører til dyrere tjenester.

Les også: Privatiserer renhold

Forslaget om å konkurranseutsette renholdet i Ankerskogen kan ha ha innsparing på 750.000 kroner. Spørsmålet er om dette er lønnsomt? Anbudsprosesser koster mye. Er dette tatt med i beregningene? Kostnadene er knyttet til ansatte som må gjøre organisasjonsgjennomgang, innkjøp av juridisk bistand, ansettelse av folk med bestillerkompetanse og dokumentkostnader. Det er også viktig å ha folk som kan lage rutiner for, og følge opp og kontrollere at kvaliteten holder avtalt standard.

Hamar kommune vil fortsatt ha pensjonsforpliktelser for de som blir virksomhetsoverdratt, denne kostnaden bør innregnes i det totale bildet. Ved konkurranseutsetting av renholdet på tørrområdene i Ankerskogen vil det bli et A- og B-lag når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår for renholderne i svømmehallen. Hvor den ene gruppe betaler arbeidsgiver to prosent i tjenestepensjon og den andre gruppa nærmere 20 prosent av bruttolønn.

For mange offentlig ansatte vil en overgang til en privat aktør innebære et økonomisk tap på mange hundre tusen kroner som pensjonist. Mener styret og politikerne i flertallskoalisjon dette er greit?

En mer alvorlig side er at det er i den private renholdsbransjen vi finner de største utfordringene med arbeidslivskriminalitet, faglig og sosial dumping. Det er her økokrim sier de har mistet kontrollen og beskriver tilstanden som mafiavirksomhet. Hvordan vil man sikre seg mot at slikt skjer? Det har i offentlig sektor vært en unik opprustning av renholdsyrket.

De utfører renhold etter godkjente standarder og kan mye om forebyggende helse, miljø og sikkerhet. Renholdere ivaretar smittehygiene og er vår største forsikring i smittevernsarbeidet. Dette er ikke standarden vi opplever at kommuner får etter anbudskonkurranser.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke