23. okt
 
Konsekvensene

Publisert: 10.nov.2016 16:23
Oppdatert: 10.nov.2016 17:16

Når en så omfattende sak som dette er lagt ut på høring, er det viktig å minne kommunens innbyggere om konsekvenser. Utfallet vil kunne ha helt avgjørende betydning for fremtid bosetting, næringsutvikling og grendesamfunnene generelt.

Mer bruk av skoleskyss reduserer mulighetene til å opprettholde fysisk trening som nå ved å gå og sykle til grendeskolen i umiddelbar nærhet. Det er dårlig samsvar mellom anbefalinger i høringsdokumentet og andre av kommunens plandokumenter.

Et eksempel på at dette er «Samfunnsdelen i Kommuneplan» av 18. juni 2014 hvor visjonen er «Sammen om vekst». Og hvor vedtatte hovedmålet er: «Vi skal sørge for bosetting og næringsetablering i Stange».

Ved å ta hele kommunen i bruk – tettsteder og grender, så vel som kommunens natur- og kulturmiljøer, skal vi sammen skape et attraktivt bomiljø, der folk trives og ønsker å leve sine liv.

Stange Kommune skal, i samarbeid med innbyggerne, lag og foreninger, kultur og næringslivet utvikle et livskraftig og inkluderende samfunn.

I satsningsområder for perioden 2014-2026 vedtok kommunestyret blant annet:

• Bolyst og attraktivitet – Et livskraftig lokalsamfunn med varierte botilbud

• Barnehage, skole og utdanning – kultur for læring og danning

Vil nedleggelse av skoler i grendemiljøene gjøre grendene til attraktive boområder? Hva med de som allerede er etablert i grendene når skolene forsvinner. Er det dette man kaller utvikling? Hvor ligger motivasjonen i en så destruktiv prosess som nå er iverksatt?

Hvor blir det av det livskraftige lokalsamfunn med varierte botilbud når skoler nedlegges? Har man blitt helt historieløse i kommuneadministrasjonen når et så sentralt objekt som skolen i grendesamfunnet skal fjernes?

Ved en skole foreslått nedlagt, er barnehage og skole under samme tak og ledelse. Konsekvens av skolenedleggelse – den røde tråden fra oppvekstsenteret via skolen klippes av.

Det står i forarbeidene til kommunedelplan – «Oppvekst»: «Hensikten med ny oppvekstplan er å se utdanningsløpet – fra barnehage og ut grunnskolen – i sammenheng».

Hvor blir det da av de fortryllende ord fra kommunedelplan – oppvekst, hvor det fokuseres på viktigheten av sammenhengen mellom barnehage og skole?

Jeg ber alle som blir berørt av denne prosessen om å ta til motmæle gjennom de fora som nå er under etablering mot de foreslåtte tiltak.

Vi savner forresten også litt skolefaglig deltakelse i debatten omkring høringsdokumentet. Kanskje er saken av liten interesse for de berørte lærerkrefter, eller er det pålegg om ikke å involvere seg? Bygdelista i Stange bryr seg.

Bygdelista i Stange kommune

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke