hacklink
18. sep
 
Kontroll på underskuddet?
Hamar kommunes økonomi.

Publisert: 21.mar.2016 04:00
Oppdatert: 21.mar.2016 10:34

Hvordan kan en kommune som har «god kontroll» på økonomien samtidig gå med underskudd? Det er det uoppklarte og store spørsmålet som står igjen etter å ha lest Aspeli/Jørgensens egenvurdering av økonomistyringen i Hamar forrige periode.

Som kjent ga avisa Kommunal Rapport for et år siden den samme styringen terningkast 2, etter at Hamar i 2014 gikk med underskudd for første gang.

Dette underskuddet har Hamar Ap så langt forklart med store investeringer og store kostnadsoverskridelser. Som partileder Thomas Jørgensen skriver i HA 7. februar i 2015: «Det er godt kjent at vi måtte punge ut ekstra millioner til det ene byggeprosjektet etter det andre. Det gir selvfølgelig utfordringer på sikt».

Men i HA 17. mars kan vi tvert om lese at det var «god kontroll på økonomien i utbyggingsprosjektene». Det er korrekt, men da kan ikke byggeprosjektene være årsak til underskuddet i Hamar, slik Hamar Ap har påstått de siste årene.

Sannsynligvis ufrivillig, men; Jørgensen og Aspeli bekrefter det jeg og mange har sagt i lang tid: Årsaken til at Hamar kommune må kutte i budsjettene er ikke investeringene, men at driftsutgiftene har gått til himmels. Denne uka presenterte Statistisk sentralbyrå nye regnskapstall for norske kommuner i 2015. Igjen økte Hamars driftsutgifter mer enn landsgjennomsnittet og mer enn sammenlignbare kommuner.

Denne uka behandlet formannskapet sluttregnskapet for Kulturhuset, Ankerskogen og de andre investeringsprosjektene gjennomført de siste årene. Tallene bekrefter at de store prosjektene med unntak av Stupetårnet gikk etter planen. Og bekrefter som sagt at styringen av den daglige økonomien har vært mildt sagt mangelfull. Det er derfor Hamar kommune har måttet kutte ca 50 millioner i budsjettene for 2016. Og det ser heldigvis ut til å virke.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke