16. sep
 
Kornkatastrofen i Moelv
I HA 30. september ser det ut til at siste års gode kornavlinger er et problem for Strand Unikorn i Moelv.

Publisert: 09.okt.2016 13:25
Oppdatert: 09.okt.2016 13:41

Høyres Gunnar Gundersen og Landbruk- og matminister Jon Georg Dale er trukket inn i saken, som ifølge Strand Unikorn skyldes økt import av korn og ikkefungerende markedsregulering fra Norske Felleskjøp.

(Les også: Her er HAs artikkel om Strand Unikorn.)

Min motivasjon for å kommentere saken, som både korn- og husdyrprodusent, er at årsaken ikke er så enkel. Aktørene i bransjen gjør forretningsbaserte valg som i høyeste grad påvirker egen situasjon. Markedet i området vårt fungerer godt, der Felleskjøpet Agri og Strand Unikorn konkurrerer om å gi best betingelser for å sikre seg korn til egen produksjon og videresalg. Begge velger å dra på seg ekstra kostnader. Felleskjøpet har som eksempel også i år lagret korn utendørs og leid seg inn på midlertidige mellomlagre hos andre.

Strand Unikorn kunne valgt å justere ned sine betingelser og dermed få et mindre lager. Hele bransjen bør styrke styringen av kornleveransene slik at rett kvalitet havner på rett sted til rett tid. Dette kan aktørene enkelt gjøre ved å inngå leveranse avtaler, øke tillegg for tørking og lagring hos bonde, samt styre logistikken direkte fra gården til ønsket mottakssted. Min bekymring er at det påføres unødvendige håndteringskostnader i verdikjeden for korn. Disse kostnadene blir enten belastet neste kjøper – husdyrprodusenten, eller reduserer lønnsomheten for kornsiden. Dette er forretningsmessige grep aktørene selv rår over og ville være en mer konstruktiv inngang enn å skyte på markedsordningen for korn.

I Norge har vi for lite korn og må importere ca 1/3 del av behovet. Importkvoter selges av Landbruksdirektoratet gjennom auksjon. Disse importkvotene som Strand Unikorn selv har kjøpt en forholdsvis rikelig del av, er også gjenstand for justering på de 2 gjenstående auksjonsrundene denne sesongen. Selvsagt må det også være mulig å diskutere justeringer innenfor ordningen. Hvor mye overgangskorn er det for eksempel riktig å ligge inne med før hver ny innhøsting ut fra beredskapshensyn? Prognoser og spilleregler mellom aktørene bør også fortsatt videreutvikles, noe jeg forventer Norske Felleskjøp stiller seg positive til.

Årets kornhøst er ingen katastrofe, men forklarlige mekanismer som kan løses av aktørene. Markedsordningen er en grunnpilar for norsk landbruk og oss bønder. Den er for viktig til å bli satt i spill.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke