16. sep
FOTO: Magnus Bjørgen
 
Korsene i parken er ikke brukt respektløst
Bruken av korset i klatreparken på Domkirkeodden har skapt reaksjoner på Facebook og det er også blitt tatt opp i NRK Hedmark og Oppland.

Publisert: 03.jul.2018 15:31
Oppdatert: 04.jul.2018 09:31

Korset som symbol tar opp i seg Jesu liv, og kristendommens dypeste mysterium. Det er gjennom korset Gud viser sitt ansikt i verden. Kirkens tro er at Jesu død var i dypere berøring med alle menneskers død. Korset er slik merket som var dødens merke som ble livets og håpets merke. Korset forteller om en kjærlighet som lever og som holder både i liv og død

Bruken av sentrale religiøse symboler skaper følelser hos folk, og det skal en ta på det dypeste alvor. Flere har spurt om hva jeg mener om bruken av kors i klatreparken på Domkirkeodden. Jeg tenker at korsene her er brukt på en måte som innbyr til undring og refleksjon. Slik jeg har forstått dette er korsene anvendt for å symbolisere reformasjonen, og det er også god symbolikk i at korsene «bærer» klatrerne over en hindring. At en går på korset er heller ikke uvanlig. Flere kirker har kors i gulvmosaikken, og en kan også argumentere med at en går «på» korset i alle korskirker.

Debatten som går om klatreparkens bruk av kors viser at mange er opptatt av at korset som sentralt kristent symbol ikke må tulles med. Det er jeg enig i. En skal ikke misbruke det som for andre er hellig. Det er viktig å ha en debatt om bruk av symboler. Men når det gjelder Klatreparkens bruk av kors så tenker jeg at her er det en strategisk og faglig begrunnelse for de valg som er gjort. At korset brukes i en klatrepark på Domkirkeodden som er så tett forbundet med det historiske kirkestedet med gamle Hamar domkirke tydeliggjør også at det ikke er gjort med en respektløs hensikt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke