15. sep
 
Korttenkt

0
Publisert: 26.jun.2015 04:00
Oppdatert: 26.jun.2015 07:58

Over tre millioner mennesker har flyktet fra Syria.

Libanon hadde for få år siden en befolkning på 4,5 millioner, 436,7 pr km2 og hadde for et par måneder siden 1,3 millioner registrerte flyktninger.

Landets brutto nasjonalprodukt pr innbygger er mindre enn ti prosent av det tilsvarende norske tall.

Offentlige virksomheter som helse, skole og vannforsyning er i ferd med å bryte sammen.

Tyrkias president R.T. Erdogan har over en millioner flyktninger og er opprørt over Europas manglende vilje til å avlaste, noe han kaller en forbrytelse mot menneskeheten.

I denne fortvilte situasjon skriver Alf Rønning en hel kronikk i HA 22. juni om alle ulemper som påføres Norge hvis vi tar imot åtte eller ti tusen flyktninger på to eller tre år, like mange som Italia må ta imot i løpet av få dager.

Enkelte medlemsland i EU har foreslått at EU-landene bør avlaste Italia etter en eller annen fordelingsnøkkel som de burde bli enige om. Hvis 20 av EU-landene tok imot gjennomsnittlig 10.000 flyktninger hver, ville det bli en liten, men betydelig avlastning for de tyngst belastede landene.

«En glimrende idé», sies det på regjeringshold, samtidig som de forsikrer at Norge ikke vil delta i en slik byrdefordeling.

Norge har et høyere BNP pr innbygger enn de fleste andre land. Er det derfor vi for all del må unngå å påta oss vår del av Italias byrder? Vi har ikke råd, mener blant andre Fremskrittspartiet, for vi må jo ha flere kilometer med firefeltsveger og flere sydenreiser pr. snute.

Bør Italia og andre søreuropeiske land fortsatt ta belastningen alene?

Hvordan tenker blåblå velgere seg den framtidige europeiske historie hvis mange europeiske land blir overbelastet med flyktninger, mens Norge og noen få andre land unngår enhver belastning for å nyte livet på den grønne gren? Hvem er korttenkt?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke