Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
INNGANGSPENGER?: Jeg synes det kan være interessant å få kartlagt hva kirkene i Hamar bispedømme gjør, skriver Ola Ødegaard.FOTO: CHRISTIAN E. BERGHEIM
 
Koster det å gå i åpne kirker?
Guds hus: «Det bør ikke koste penger å gå inn i Guds hus», sier forfatter Håvard Syversen. Kirken havner i et dilemma.

Publisert: 06.aug.2018 14:54
Oppdatert: 06.aug.2018 15:12

Skal kirken være stengt utenom gudstjenester eller være åpen mot betaling, spør kirkerådets direktør, Paul Erik Wirgenes.

Jeg sier som Syversen: «Hva ville Jesus sagt?». Forfatteren har reagert på at flere kirker krever inngangspenger.

Jeg har selv gått i kirkene siden slutten på 1960-tallet.

Jeg har forstått det slik at kirkene ikke kan ta inngangspenger under vanlige gudstjenester. Jeg ville ha sluttet å delta i kirkebesøk dersom man krever penger for det.

Det står ofte skilter med «Åpen kirke». Syversen sier noe viktig om sine kirkebesøk slik: «Alle skal kunne gå inn i kirken og ha en stille stund, enten med Gud, seg selv eller med glassmaleriene på vinduene».

Syversen sier: «Det er uhørt å ta betalt for inngang i kirkene, selv om 40 kroner er lite for de fleste». Jeg sier meg enig med Syversen.

Man skal også huske på at det ved enhver gudstjeneste er ofring til ett eller annet formål. Og det bør man fortsatt ha. Også av den grunn, mener jeg at man ikke skal ta inngangspenger.

Kirkemøtet 2015 vedtok at det «ikke kan tas betalt for adgang til kirken, bortsett fra ved konserter, utstillinger og andre kulturarrangementer, omvisning og turistbesøk».

Jeg er enig, og det bør alle som steller med kirkene, legge seg på hjertet. Det er godt kjent at det koster å ha en kirke åpen for alt som er, og det påstås i Vårt Land at kirken kommer i et dilemma. Det har jeg forståelse for, og det vil være rimelig å ta betaling for rene turistbesøk.

Nidarosdomen i Trondheim tar 100 kroner for voksne, 40 for barn og 50 for studenter utenom gudstjenestene. Jeg synes det kan være interessant å få kartlagt hva kirkene i Hamar bispedømme gjør.

Det er opplagt at kirkene har utgifter, og under spesielle arrangementer bør det kunne tas inngangspenger, men under ordinære gudstjenester bør ikke det forekomme.

Kirken skal være et fritt rom for ro og hvile for både troende og ikke troende. Forfatteren Syversen sier også dette: «Folk skal kunne gå inn i kirken med sitt mørke, sin tyngde og sin sorg». Det synes jeg er et godt synspunkt.

Kirkens menighetsråd og ansatte bør følge Jesus. Han renset templet for pengevekslere. Kanskje Jesus ville gjort det samme i kirkene i Oppland og Hedmark, hvis det innføres betaling for ordinære gudstjenester?

Ifølge avisen Vårt Land, «Det finnes i Norge ikke mange kirker som er åpne til enhver tid, i alle livets faser».

På grunn av mitt handikap, er det ikke like lett å komme inn i mange kirker. Men blir det innført betaling til alle gudstjenester, vil jeg i hvert fall ikke finne min plass der.

Det hadde vært greit å få se hva menighetsrådene i Hamar bispedømme mener.

Jeg er enig med Vårt Land som skriver: «Gratis tilgang til kirkerommet er et samfunnsgode».

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke