17. sep
NOK PLASS: Ny sykehusstruktur i SI må sikre et tilstrekkelig antall sengeplasser totalt sett, skriver Ivar Solum, Magne Hermann Gudbrandsen og Leif Peder Østmo. FOTO: Christian E. Bergheim
 
Kostnader og svarteper i sykehussaken
Det er ikke slik at Innlandet får penger i «gave» fra Helse Sør-Øst om man bestemmer seg for å «flikke på det gamle».

Ingvar Stokstad og Bjarne Gravdahl fra Sykehusaksjonen i Oppland hadde nylig et leserinnlegg hvor de er svært kritiske til økonomien ved evt bygging av et nytt hovedsykehus.

De nevner ikke at det å pusse opp dagens gamle sykehusbygninger vil koste nesten like mye som å bygge helt nytt, og disse kostnadene må selvsagt også forrentes.

Det er ikke slik at Innlandet får penger i «gave» fra Helse Sør-Øst dersom man bestemmer seg for å «flikke på det gamle». Også disse utgiftene må SI betale.

Stokstad og Gravdahl mener også at kommunene vil sitte igjen med svarteper ved en hovedsykehusmodell fordi en del av pasientbehandlingen i fremtiden er planlagt overført fra sykehusene til kommunene.

Vi ser også denne utfordringen, og de har selvsagt et poeng. Dette er imidlertid i stor grad en planlagt effekt av samhandlingsreformen, som det er tverrpolitisk enighet om.

Denne reformen kan vel neppe sies å være veldig vellykket til nå, men den er fremdeles i en startfase, og den skal pågå over veldig mange år.

Det langsiktige målet med samhandlingsreformen er nettopp å redusere antall akuttinnleggelser ved sykehusene og behandle pasientene nærmere der de bor.

Kompetanse og kapasitet må bygges opp i kommunene de neste (ti)årene, uavhengig av sykehusstruktur. Sterke lokalmedisinske sentre vil uten tvil kunne bidra positivt.

Likeledes vil sterke prehospitale tjenester, med bedre diagnostiske muligheter, bidra til å styrke beslutningsgrunnlaget for hva som skal skje med pasienten, på et tidligere tidspunkt enn i dag.

Flere pasienter vil kunne behandles lokalt, i nært samarbeid med hovedsykehuset, i stedet for sykehusinnleggelse.

Nær sagt som vanlig uttaler Sykehusaksjonen seg også svært negativt om det nye sykehuset på Kalnes i Østfold. Vi er helt enige i at sykehuset ble bygget for lite, og man starter nå påbygging av akuttmottaket. Helse Sør-Øst må ta lærdom av dette.

Det Sykehusaksjonen aldri nevner, er at dette sykehuset tross alt har blitt et topp moderne sykehus, kun med enerom med egne bad.

Nylig har Høgskolen i Østfold gjennomført en undersøkelse der man har målt opplevd pasientkvalitet før og etter innflytting i nytt sykehus. En rekke punkter ble undersøkt, og pasientene ga tilbakemelding om framgang på absolutt alle punkter.

Vi tror man ikke man finner mange, hverken pasienter eller pårørende, som ønsker seg tilbake til det gamle.

Uansett: ny sykehusstruktur i SI må sikre et tilstrekkelig antall sengeplasser totalt sett, i hovedsykehus, elektivt sykehus, lokalsykehus og i lokalmedisinske sentre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke