17. sep
GODT FORBEREDT: Eidsiva har meget god kredittvurdering i det europeiske lånemarkedet. Samtidig fører svake kraftpriser – under ti øre per kilowattime til tider – til svekket inntjening for hele kraftbransjen. Eidsiva er robust og godt forberedt for dette. Foto: scanpix
 
Kraftløst Eidsiva,eller forvirret Rolijordet?
OM EIDSIVA, ROLIJORDET OG FAKTA: Finn Olav Rolijordet har skrevet et nytt leserinnlegg. Også denne gang ser vi oss nødt til å bringe fakta inn i diskusjonen.

Publisert: 18.jul.2015 04:00
Oppdatert: 20.jul.2015 06:55

Ikke minst siden Rolijordet her opptrer som eier, gjennom sin rolle som kommunestyremedlemmet i Gjøvik kommune, for partiet Rødt.

Kortversjonen i Rolijordet sitt leserinnlegg er at all virksomhet i Eidsiva, unntatt vannkraft og strømnett, er utenfor kjernevirksomheten og svekker resultatene til selskapet.

Jeg skal kort kommentere hans udokumenterte «fakta»:

«Eidsivas finansielle situasjon er så svak at noe må gjøres»:

Dette er feil. Eidsiva har meget god kredittvurdering i det europeiske lånemarkedet. Samtidig fører svake kraftpriser – under ti øre per kilowattime til tider – til svekket inntjening for hele kraftbransjen. Eidsiva er robust og godt forberedt for dette. Problemstillingen vi står overfor er om konsernet skal gjennomføre store, lønnsomme investeringer i vann- og vindkraft, når prisene forventes å være lave i minst fem år framover. Det gir selvsagt dårligere nøkkeltall for forholdet mellom gjeld og kontantstrøm.

«Det grunnleggende problemet i Eidsiva er noen dyre heleide datterselskaper og andre selskap man er med i»:

Vårt markedsselskap, Eidsiva Marked, er en vinner i Norge på kundeservice og kundetilfredshet. Samtidig har Eidsiva et produkttilbud som har ført oss opp i en markedsandel på 80 % i eget forsyningsområde. Dette er godt over hva andre, regionale energikonsern kan vise til. Eidsiva Marked er et selskap som ikke binder kapital og som har meget gode resultater siste 15 år.

Eidsiva Bioenergi har vært en viktig og riktig satsing både industrielt og klimamessig. Resultatene her forbedres stadig og investeringene våre har vært lønnsomme. Men i likhet med vannkraftselskapet er inntjeningen for svak med dagens lave strømpriser, siden fjernvarmeprisen fra statens side er regulert mot elprisen.

Bredbåndselskapet, Eidsiva bredbånd, har løftet Oppland og Hedmark fra å være én av Norges svakest utbygde bredbåndsregioner, til å ha over 99 prosent dekning! Selskapet er nå tatt inn som et virksomhetsområde i konsernet, og ble da solgt fra Eidsiva Vekst til morselskapet for ca. 700 millioner kroner. Verdien i dag vurderes av andre til å ligge på ca. én milliard kroner.

De store deleide selskapene konsernet er deltaker i er innen vannkraft. Disse oppfatter jeg er det Rolijordet kaller kjernevirksomhet?

Da gjenstår til slutt vårt eierskap i Austri sammen med Gudbrandsdal Energi, eierskapet i EFI – som ble etablert i 2000, hvor vi eier sammen med Hafslund, samt eierposten på 24 % i Moelven Industrier.

Alle disse inngår i en industriell utvikling som enten kan videreføres eller hvor vi kan velge å avvikle våre aksjeposisjoner.

Austri eier lønnsomme vindprosjekter som med all sannsynlighet kan selges med fortjeneste hvis ikke selskapet selv bygger.

EFI har gitt god avkastning, men Eidsiva skal ikke satse videre på denne typen aktivitet.

Moelven har ikke lenger noen industriell begrunnelse, da elproduksjon basert på biomasse fra Moelven aldri ble noen realitet (ingen norsk produksjon, men en suksess i Sverige). Moelven-aksjen har til nå gitt lønnsomhet, men er altså utenfor Eidsivas satsingsområde.«Reddet fra konkurs», «….noen av de (selskaper Eidsiva eier) har kostet konsernet 4,5 milliarder kroner».

Denne uttalelsen fra Rolijordet – om Eidsiva Vekst – er det vanskelig å forstå hvor kommer fra. Uansett er uttalelsen uten realitet.

Med så mye fravær av fakta og sannhet som vi leser i innlegget til Rolijordet, blir det vanskelig å oppfatte dette på noen annen måte enn et ønske om å sverte Eidsiva.

Rolijordets klare oppfatning av at kun vannkraft og nett bør videreføres i konsernet er selvsagt et helt greit synspunkt. Men heller ikke det er økonomisk eller industrielt begrunnet. Det er dessverre slik at det nettopp er disse virksomhetene som står for over 90 % av konsernets gjeld. Og det er svak inntjening fra nettopp disse to virksomhetsområdene som skaper konsernets kortsiktige utfordring med hensyn til kontantstrøm opp mot investeringsplanene.

Rolijordet viser til det kommende eiermøtet med stor skadefryd. Faktum er at vi avholder eiermøte for å informere våre eiere, og fordi styret ønsker en dialog med våre aksjonærer om hvilken investeringsrisiko konsernet skal velge. I tillegg ønsker styret en justering og forlengelse av låneavtalen for det ansvarlige lånet, slik at dette blir vurdert som egenkapital i kredittrating og ikke som vanlig gjeld. Dette vil for de fleste være en normal og åpen dialog med aksjonærene.

For Rolijordet er det en anledning til kritikk og sverting. Vi i Eidsiva har invitert Rolijordet gjentatte ganger til å møte oss, eller til en åpen debatt i media. Dessverre har han ikke ønsket dette. Hans arena er leserinnlegg hvor påstander og meninger kan få stå uimotsagt – i alle fall i noen dager.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke