16. sep
 
Krever å få brukerutvalg

Publisert: 27.mar.2015 04:00
Oppdatert: 27.mar.2015 08:49

Hamar Pensjonistparti fremmet i kommunestyrets møte i desember 2014 en interpellasjon der vi ba om at det opprettes brukerutvalg i kommunen. Alle kommuner plikter etter loven å ha brukerutvalg, men i Hedmark er det hittil bare Tolga kommune som har greid å opprette et godt fungerende utvalg.

I Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. står det: «Kommunen skal sørge for at representanter for pasienter og brukere blir hørt ved utformingen av kommunens helse- og omsorgstjeneste».

Kommunen skal sørge for at virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester som omfattes av loven her, etablerer systemer for innhenting av pasienters og brukeres erfaringer og synspunkter».

Et godt brukerutvalg er et slikt «system» som skal bringe videre pasienters og brukeres synspunkter. Utvalget må selvfølgelig bestå av mennesker som har erfaring med tung sykdom, og som vet hvor skoen kan trykke for både pasienter og pårørende.

Det er betryggende for tjenestemottakere at deres egne erfaringer skal bli hørt når de kommunale pleie- og omsorgstjenestene utformes.

Hadde et brukerutvalg vært opprettet i tide i Hamar, hadde kanskje ikke den omfattende omorganiseringen i kommunen fått som resultat at dagsentrene for demente er blitt delt bort fra Pleie- og omsorgsenheten og lagt til en annen etat. Er det en tjeneste som naturlig hører hjemme i Pleie- og omsorgstjenesten, er det nettopp dagsentrene for demente.

Selv om Hedmark fylke har mange kommuner som ikke har fått brukerutvalg på plass enda, ønsker Pensjonistpartiet at Hamar kommune vil bli nestemann ut til å oppfylle Helse- og omsorgstjenesteloven.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke