15. sep
ØDELEGGELSER: Begge parter skyter for å ødelegge. Dette er ødeleggelser etter et tidligere rakettangrep på Hamars israelske vennskapsby Karmiel.
 
Krig og fred
Midtøsten: Sverre Alhaug reflekterer over krig og fred i lys av konflikter i Midtøsten.

0
Publisert: 07.aug.2014 08:27
Oppdatert: 07.aug.2014 08:30

Nok en gang avfyres det raketter og skudd mellom Israel og Palestina, for å ødelegge, skade og drepe. Det ble varslet hevnaksjoner etter at ungdommer ble funnet drept tidligere i sommer. Og nå er de i full gang. Israel står fast ved sin «forsvarsplikt” ovenfor en aggressiv nabo, mens Palestina vil hevde sin rett til å eksistere.

Dette vepsebolet av et konfliktområde har eksistert snart en mannsalder. Palestinerne føler seg lite respektert og har vist sin misnøye gjennom «frihetsorganisasjonen» PLO, i mange år. Den militante gruppen har spredt frykt i verdenssamfunnet ved diverse handlinger, attentater og flykapringer. Nå er selvmordsbombere blitt et vanlig våpen, som ofte tar livet av mange uskyldige. Men hva gjør ikke et desperat folk for å oppnå respekt for sin lovlige eksistens og tro? Drap er siste utveg. Men slik er ofte starten på en konflikt. Forhandlinger over et bord med uenige parter, er den fredeligste måten å løse aggresjon på.

Israel kjemper også for sin rett til eksistens. Landet fikk i sin tid, tildelt et geografisk område, som viste seg å bli i et område som omgis av arabisk befolkning. Med dette var utgangspunktet for dårlig naboskap lagt. Alt så vel og bra ut da de nødvendige papirene om land og tilhørighet var undertegnet og at det internasjonale samfunn godkjente avtalen. Men det gikk ikke lang tid, før de første skuddene ble avfyrt. Og siden har det gått slag i slag. I hovedsak dreier krigshandlinger seg om religiøs overbevisning, urettferdighet og makt. Midtøsten-området inneholder alle disse elementene. Religiøst er det en konflikt mellom kristendom og islamsk tro. Begge tilber en Gud, men tydeligvis med et different innhold.

Israel, med sin jødetro, vil ikke være en opphisser til konflikt, men holder fast ved å være en forsvarsnasjon. Med det krenker de ikke sin Gud og overbevisning. Palestina og den øvrige arabiske verden, tilber sin Gud i Koranen. Den vanlige araber sier at Koranen ikke oppfordrer til voldsbruk mot andre trosretninger. Men dessverre finnes det også ekstremister i den muslimske verden og disse vil gjøre opprør og oppnå større respekt for sin overbevisning. Og i dette ligger maktbegrepet i en konflikt. Sammen med å oppnå religiøs respekt og samtidig få mer makt, har den arabiske verden valgt å ty til terrorhandlinger og generell konflikt. Den kristne verden, i dette tilfellet Israel, har tydd til en «forsvarspolitikk» og har fått aksept for dette i den kristne verden. Det er derfor godkjent at Israel blir forsynt med forsvarsvåpen fra den kristne verden. Men også i den israelske og den kristne verden, finnes det rebeller som lever for å knuse flest mulig arabere.

Da Gud skapte verden, var det med fredelig hensikt. Det viser seg at verdens befolkning ikke greier å leve i fredelig samvær. Maktsystemer, religiøs overbevisning og syn på rettferdighet, viser seg ikke å være en god kombinasjon. Dilemmaet har eksistert i mange generasjoner. Dessverre vil også nye generasjoner vokse opp med konflikter og med følelse av hat til naboen. Derfor må vi i den fredeligere delen av verden fortsatt oppleve dødelige konflikter i generasjoner framover. Det vil neppe eller aldri bli fred og enighet om synet til religiøs overbevisning og rettferdighet. Da må det i så fall til en ny Syndeflod, som utrydder alt. I mellomtiden skal verdens maktpersoner prøve å løse krigskonflikter og hindre en global klimakrise, som i menneskelig forstand, kan føre til en Syndeflod. Det er i denne sammenheng litt tragikomisk å lese diverse, lokale leserinnlegg, hvor sympatisører forsvarer sine sider. De fleste dreier seg om en ukonstruktiv «sandkasse»-hets mot sin krigerske, religiøse motstander. Slik blir det ikke fred av. «What a wonderful world».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke