17. sep
 
Krigen mot vitenskapen
Da Norge fikk sitt første universitet (1813), skaffet dette universitetet seg slagordet «Med kunnskap skal landet bygges». Universitetstanken og dets slagord var et utslag av den foregående opplysningstiden.

Publisert: 01.nov.2016 13:59
Oppdatert: 01.nov.2016 14:09

Helt inntil nylig har nytten av vitenskapelig, det vil si dokumentert og gjennomtenkt kunnskap, vært en rettesnor og et fundament for demokratiet, både her til lands og andre steder.

Dessverre har vitenskapen kommet under press fra religiøse, fundamentalistiske krefter og fra sterke økonomiske interesser, særlig i USA. Allianser mellom disse kreftene har brukt enorme beløp på å skape usikkerhet rundt naturvitenskapelige teorier, og å plante regelrett løgn om den. Kampen har oppstått og blitt ledet fra USA, hvor disse konservative kreftene har funnet forskere som har latt seg betale for å spre antivitenskap.

De har uheldigvis også funnet sterke støttespillere innen journalistikken, et yrke som er tydelig påvirket av den tøysete postmodernismen, der det hardnakket påstås at det ikke finnes noen objektiv sannhet, bare meninger og tolkninger. Jeg har til og med snakket med folk med doktorgrad som mener at man ikke trenger å tro på tyngdekraften. Dette preger også enkelte aviser her til lands.

Mesteparten av denne krigen er heldigvis begrenset til USA, slik som benektelse av utviklingslæren, eller at vaksiner fører til autisme. Det mest kjente eksempelet her hjemme, er trolig kampen for å benekte at tobakksrøyking er skadelig, men de har også fornektet at sur nedbør har skadevirkninger, og at det kunne være mulig for mennesker å påvirke ozonlaget i atmosfæren.

De siste 30 årene, har pengene og arbeidet i all hovedsak gått til å skape usikkerhet og spre desinformasjon om de menneskeskapte klimaendringene. Allerede i 1977, varslet Exxons egne forskere om at utslipp av karbondioksid ville føre til varmere klima, men denne kunnskapen ble undertrykket. Nå i dag har flere myndigheter brukt dette som grunnlag for å saksøke fossilselskapene i USA.

Mesteparten av denne krigen har heldigvis hatt liten oppslutning her i landet, med unntak at krigen mot kunnskap om klimautviklingen. Den har fått sterk oppslutning fra de såkalte klima-«realistene». 27. oktober er Alf Rønning ute igjen og påstår at det er en bløff at klimautviklingen er menneskeskapt. «Det har alltid vært endringer i klimaet», sier han, og det er jo riktig. Klimaforskerne vet mye om dette, og etter hvert vet de ganske mye om årsakene.

Nettopp denne kunnskapen er med og danner grunnlaget for at man med sikkerhet kan si at dagens utvikling skyldes menneskelig aktivitet. Rønning synes å mene at når det «alltid har vært klimaendringer, så må dagens endringer også være naturlige». Det er like lite logisk som å si at var vanlig med dødsfall lenge før bilen ble oppfunnet, og at det derfor er umulig at folk kan bli drept i bilulykker. Klima-«realistenes» argumentasjon går egentlig ut på å si at nye hendelser er umulige. Noen lar seg selvsagt bløffe – ikke minst dem selv.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke