16. sep
 
Krigsflyktninger og lykkejegere
Flyktningsituasjonen.

Publisert: 09.sep.2015 04:00
Oppdatert: 09.sep.2015 11:23

Jeg skjønner godt at folk flykter fra et krigsherjet land som Syria. De fleste krigsflyktningene derfra drar selvsagt til nabolandet Tyrkia, hvor det er fred. Det jeg ikke skjønner er hvorfor de på død og liv må dra videre derfra.

Både Syria og Tyrkia er muslimske, og begge land er hovedsakelig sunnimuslimske. Man skulle derfor tro at Tyrkia var det reneste paradiset for syriske krigsflyktninger. Likevel legger de ut på en livsfarlig ferd i gummibåt for å komme til Hellas.

Vi har jo alle sett bildet av treåringen Aylan, som ligger død på stranda etter farens vanvittige og helt unødvendige flukt fra ferielandet Tyrkia. Etter min mening burde han fengsles. I stedet drar han tilbake til Syria, som han flyktet fra, for å gravlegge sønnen på tre år, en annen sønn på fem år, og sin kone. Plutselig er det tydeligvis trygt der.I skrivende stund viser det seg nå at denne syriske familien har bodd i Tyrkia i tre år. Aylan har altså vokst opp i Tyrkia, og faren er en lykkejeger. Propagandaeffekten ble dermed noe redusert.

De som kommer seg velberget til Hellas, «flykter» videre til Makedonia. Men nå kan de vel ikke kalles krigsflyktninger lengre? Makedonia er tross alt det tredje landet med fred siden de dro fra Syria. Men heller ikke her er det bra nok for dem, og de drar videre til Serbia, som heller ikke er bra nok. De tvinger seg inn i Ungarn, som nå setter opp et fire meter høyt piggtrådgjerde.

Det ene fredelige landet etter det andre passeres, og likevel kaller noen dem krigsflyktninger. Jeg vil heller kalle dem lykkejegere, for det er de rikeste landene som er målet. De fleste vil til Tyskland, som i år overflommes av 800.000 flyktninger. Det tilsvarer innbyggertallet i Oslo og Trondheim til sammen! Ellers er det mange som har Storbritannia, Sverige og Norge som mål.

Det snakkes naivt om at vi må ha en felles dugnad, som om flyktningstrømmen er noe som er midlertidig. I stedet vil tilstrømmingen dessverre vedvare og til og med eskalere. Det foreløpig siste muslimske landet med krig og elendighet er Jemen, hvor flere millioner ikke har nok mat. Vi må vel ha en dugnad for å ta imot dem også?

Og hvorfor er det ingen hjelp å få av kjempestore Saudi-Arabia og andre oljerike gulfstater? De har ikke løftet en finger for å hjelpe sine muslimske brødre og søstre. Jeg venter spent på svar fra både leserne, politikerne og redaktøren.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke