15. sep
Ikke kvalifisert?: Varaordfører i Oslo Khamshajiny Gunaratnam . Foto: Vidar Ruud, scanpix
 
Kriterier for å holde 17.mai-tale

Publisert: 15.nov.2018 14:58
Oppdatert: 15.nov.2018 15:15

I HA 6. november kan en lese om og se en mann i full mundur som fremmedlegionær holde 17.-maitalen i Ringsaker for en tid tilbake. Det viser seg å være samme mannen som nå står tiltalt for å ha skutt sin kone og siden senket henne i Glomma.

Han ble tidlig kjent som en av dem som slo og sparket faren til Hai Hang i Brumunddal, som ble liggende igjen blødende på fortauet. Videre ble Arne Myrdal innkvartert hos hmn i forbindelse med Myrdals «besøk» i Brumunddal, hvor Jemtland, Arild Elvsveen, Jan Holthe med flere utgjorde livvakten hans.

Etter soning av fengsel i fem måneder, fikk ikke Jemtland innpass i forsvaret, Det ble i stedet 20 år som fremmedlegionær i Frankrike og i 2008 en bok «Min bror», skrevet av Elisabeth Nord.

Kan man virkelig forsvare å benytte uniformen fra Fremmedlegionen i en 17.-maifeiring, og hvor var 17.-maikomiteen? Med Fremmedlegionen forbinder de fleste, mannfolk som av forskjellige grunner, vil komme seg bort fra fedrelandet, liker våpenbruk og krig og får fritt opphold med lønn, uten spørsmål, mot å binde seg for en avtalt tid. «Engang legionær – alltid legionær», som tittelen lyder den dagen.

Medlem av Nobelkomitéen, Anne Marie Ytterhorn, har nå gått ut i media og ment at 17.-maitalere i 2019 må være «kronisk norsk» eller i alle fall være fra Oslo, for å holde 17.-maitalen der.

Varaordføreren i Oslo er kvinne, 30 år født i Sri Lanka, mørk i huden, men norsk statsborger nesten hele livet og er blitt valgt til lede 17.-maifeiringen neste år.

«Kronisk» betyr varig eller langvarig som strekker seg over et lengre tidsrom, gjerne mer enn seks uker.

Derfor må en kunne si at, Kamzy Gunaratnam oppfyller kravene, selv om hun ikke er rammet av noe sykdom som noen kaller rasisme.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke