hacklink
18. sep
ØKONOMIEN: Helsetjenesten må rustes for fremtiden, skriver Jonas Gahr Støre og Ingvils Kjerkol. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Original bildetekst:
 
Kronisk underfinansiering
Sykehus: Sykehusbudsjettet Bent Høie har lagt frem for 2019 vil bli denne regjeringens svakeste, og legger i realiteten opp til nullvekst.

Publisert: 17.okt.2018 12:52
Oppdatert: 17.okt.2018 12:59

Helseministeren har lenge drevet en kronisk underfinansiering av vår felles helsetjeneste.

Selv om bevilgningene øker, holder de knapt følge med utviklingen i befolkningen.

I fremtiden blir vi flere eldre, mange av oss med et sammensatt sykdomsbilde. Det krever mer av både sykehusene og kommunehelsetjenestene.

Leder for Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By sin reaksjon på helsebudsjettet var tydelig: «Dette budsjettet tar dessverre ikke hensyn til at vi blir flere eldre og at andelen vil fortsette å øke i årene fremover.»

Sykehusene våre har ansvar for at nye kostbare legemidler til kreftbehandling og andre alvorlige sykdommer kommer pasientene til gode.

Nye medisiner alene, koster mer penger fra år til år og dermed er det lite igjen av den reelle økningen. Resultatet er at de ansatte løper fortere og at tilbudet svekkes.

LES OGSÅ: En stor belastning for de ansatte

Løsningen for sykehusene blir at folk sendes hjem for tidlig. Da vi i Arbeiderpartiet startet samhandlingsreformen i 2012, ønsket vi at flere pasienter skulle kunne få behandling der de bor i kommunene.

Det krever imidlertid en sterk kommuneøkonomi, en større okommunehelsetjeneste, og en fastlegeordning som fungerer.

Når årets statsbudsjett legger opp til å overføre enda flere pasientoppgaver til kommunene, uten at de får midler til å følge dem opp, blir folk kasteballer mellom en kronisk underfinansiert sykehussektor og sprengt kommunal helsetjeneste.

Arbeiderpartiet har tatt til orde for at vi trenger en Samhandlingsreform 2.0, for å rette opp den skjevutviklingen som har vokst under denne regjeringen.

LES OGSÅ: Slik skal Sykehuset Innlandet kutte kostnader

Vi vil bevilge 1,65 milliarder mer til sykehusenes driftsbevillinger i vårt alternative statsbudsjett, og vil øke kommunenes inntekter med over 3 milliarder.

Det vil gi mer pasientbehandling, en økning til psykisk helsevern som monner, bedre kreftbehandling, herunder flere strålesentre og tilrettelegging for persontilpasset medisin.

Vi vil kunne få ned de reelle ventetidene, unngå kutt i fødselsomsorgen og sist, men ikke minst, unngå for tidlig utskrivning av pasienter til kommuner som ikke har kapasitet til å ta dem imot.

Fordi helsetjenesten må rustes for fremtiden, og fordi vår felles helsetjeneste er vårt felles ansvar.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke