buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Kua - som ødelegger miljøet

0
Publisert: 28.nov.2015 04:00
Oppdatert: 28.nov.2015 07:59

Om kua som promper og gulper og derved ødelegger miljøet vårt, er visst noe som verken statsministeren, du eller jeg forstår oss på ifølge det jeg har lest og hørt i det siste. Drøvtyggerne våre er med å binde karbon inn i jorda,og med det senker de temperaturen på jorda leser jeg. Noen har ment at beitedyr og beitegras kan binde mer karbon enn det skog kan gjøre. Beitedyra i verden gjødsler jorda og er med å bygge opp humuslag i jorda til glede og nytte for oss mennesker.

Men hva gjør vi? Industrialiseringen av landbruket gjør at dyr som skulle være en del av et nyttig kretsløp ved å gi gjødsel til grasplantene, blir stånde inne slik at graset blir for en stor del byttet ut med kraftfor. På 1960 tallet ytet ei ku ca. 2.500 liter melk i året. Da var fettprosenten i melka viktig. I 2014 kan ei ku yte opptil 7.500 liter melk i året. Er det så bra for dyrevelferden?

Årlig importerer vi 400.000 tonn soya fra Brasil, er det så bra og nødvendig? Selvbergingen vår synker jo ved dette, vi har en selvforsyningsgrad på bare 40 prosent her i Norge. Soyaproduksjonen i Sør-Amerika gir jo også klimautslipp fordi den dyrkes på tidligere regnsskogsarealer. Kanskje er det menneskenes bruk av kua som er mer ploblematisk enn utslipp av denne gassen?

Kanskje det ville være hjelp til et bedre miljø om vi kjøttetere spurte etter økologisk kjøtt produsert på gras? Vi har jo nøkkelmerkede kjøttvarer, men det er jo myntet på magrere fett og mindre salt enn andre slike varer. Kua er da så nyttig for oss,den vil vi beholde. Kan en ikke istedet skyte ned mer elg som ødelegger skogen? Den er jo også en drøvtygger som slipper ut gass.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat