17. sep
Kulturvern: Artikkelforfatter Vigdis Stensby på omtalte Åker gård. Bildet er tatt for to år siden.
Foto: Jens Erik Jensrud
 
Kultur og kulturvern er ikke gratis
Åker gård er en av de mest kulturhistorisk rike eiendommene på Hedmarken. Den er spesiell også i nasjonal og nordisk sammenheng. I 2004 kjøpte staten gården for 22 millioner for å bygge et arkivsenter her.

Publisert: 27.nov.2015 04:00
Oppdatert: 27.nov.2015 15:07

Statsarkivet i Hamar, omliggende kommuner, Hedmark fylkeskommune samt Hedmarksmuseets avdeling Domkirkeodden var deltakere i prosjektet.

Det som står igjen av dette drømmeprosjektet, er at noen bruker litt lagerplass på Åker samt byggeplaner i skuffen. Statsarkivet har i to omganger i samarbeid med Statsbygg forsøkt å etablere et arkivsenter på eiendommen, uten å lykkes. Vi ser at lignende sentra vokser opp andre steder i landet og blir til godt besøkte kulturinstitusjoner. Hvorfor skjer ikke dette på Hedmarken?

I 2013 var det mulig å strø politisk sand på et arbeid som da var gjort, for på ny å finne løsning for et arkivsenter på Åker. Kortversjonen er at saken ble lagt død.

I stedet sliter både Statsarkivet og Anno museums avdeling på Domkirkeodden med trangboddhet. Interkommunal arkivordning Øst mangler lokaler. Disse institusjonene besitter uerstattelig materiale som utgjør en del av vår regionale kulturarv og identitet. Det samme kan vi si om selve eiendommen Åker. Hva kunne man ikke ha sett for seg av aktivitet på dette stedet om det hadde blitt lagt til rette for det?

Se for deg

• at det syder av liv i de historiske bygningene, der aktører som kan formidle stedets historie og særpreg samhandler

• at det er etablert arkivsenter og et arkeologisk forskningssenter, og at gullfunn og annet fra Åker er ført tilbake og utstilt

• at et våtmarkssenter tilknyttet Åkersvika er en del av kunnskapssenteret og kunnskapsformidlingen

• at hageanlegget er en park med sitteplasser, servering og arena for uteteater

Tidligere tiders storhet og Todderudenes herskapelige liv er borte fra Åker, men ingen sørger vel over det. Vi sørger over at stedet står ubrukt og tomt.

Situasjonen nå er at Åker gård kan ende opp som asylmottak. Dette er en eiendom som er båndlagt med fredede bygninger, omgivelser og kulturlag. Denne helheten er dessverre lite forenlig med å huse mennesker på flukt.

Norge er i europeisk sammenheng en fattig kulturnasjon, og bedre blir det ikke når vi ikke evner å ta vare på det lille vi har. Her trengs mer enn byråkrater og institusjoner som samhandler lokalt. Vi må tenke større, og kommer ingen vei uten reell politisk vilje ispedd en god dæsj med gravende, redaksjonell oppmerksomhet. Kultur og kulturvern er ikke gratis.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke