hacklink
18. sep
 
Kultur og stas i Ringsaker

Publisert: 14.des.2017 14:01
Oppdatert: 14.des.2017 14:46

«Bort med brygger, kultur og stas, inn med mer eldreomsorg og skolekalas». Ovennevnte sitat i Ringsaker Blad (RB) på lederplass 5. desember skal visstnok være en dekkende beskrivelse for det alternative budsjettforslaget som Senterpartiet og Ringsaklista har lagt fram. Videre lister RB i artikkelen en rekke «kutt» som er direkte feil framstilt. Hvorfor leser RB budsjett som Fanden leser Bibelen?

Det ikke kutt når en vil redusere eller utsette en foreslått økning til en litt mindre økning. Det er ikke kutt når en vil stryke en foreslått bevilgning som ikke er der fra før. Av den enkle grunn at den aldri har vært der. Ingen blir fratatt noe de tidligere har hatt. Likevel framstiller RB det slik. Det må bero på at RB oppfatter rådmannens forslag som allerede vedtatt, selv om det ikke er det. Dette er for øvrig en egenskap som RB har til felles med Hamar Arbeiderblad. Aldri noe forbehold om politisk godkjenning, det vil si at rådmannens forslag er synonymt med Arbeiderpartiets mening. Hvorfor er det slik? Det utfordrer vi begge aviser til å besvare på lederplass.

Det alternative budsjettet til Senterpartiet og Ringsaklista har gjennomtenkte prioriteringer. De RB-framstilte «kuttene» er altså ikke kutt, men derimot reduksjon og utsettelse av foreslåtte økninger. Det er altså ikke slik som Høyre siteres på i avisa; at det blir stående som halvgjort arbeid. Også vi er Prøysen-venner, og selvfølgelig skal Prøysenhuset ha spesiell plass i kultursatsingen. Men når en summerer rådmannens forslag på investering og drift på Prøysenhuset vil det til sammen bli brukt 47 millioner kroner av befolkningens penger de neste fire år. Videre blir det omtrent 100 millioner på Strandparken i perioden 2017–2021. Det bør være kurant å mene at det kan være passende med noe mindre, at en kan ta seg noe bedre tid og heller tilgodese sårt tiltrengte tiltak vedr. ungdomsskoler, omsorgsteknologi og alders-/sykehjem.

Et par andre viktige saker ikke avisa fant bryet verdt å nevne. Vi har foreslått 16 mill. mindre i eiendomsskatt. Dette burde også interessere Høyre, som på sin side ikke har lagt to pinner i kors for å fronte egen flaggsak. Videre vil vårt forslag for 2018–2021 redusere kommunens låneopptak med 37 mill. Innsparingene på driftsbudsjettet blir 3,28 mill. Ikke mye, men litt. Til forskjell fra Aps forslag som i samme periode øker driftsutgiftene med 3,48 mill. og låner pengene fra framtidige budsjett ved å belaste disposisjonsfondet. I en kommune som styrer mot 3,25 milliarder kroner i gjeld i 2020 bør det helst gå andre veien skal en flytte på noe. Gjelda nærmer seg 100.000 kroner pr. innbygger, men det er på langt nær alle innbyggerne som opplever at det investeres noe til fordel for dem. Det er slikt som kanskje også kunne nevnes i ei lokal avis som burde ha som ambisjon å gi et balansert inntrykk av kommunens økonomi.

Ringsaker Senterparti

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke