hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Kultur som kakepynt

Publisert: 30.okt.2018 16:17
Oppdatert: 30.okt.2018 16:57

For et par uker siden hadde fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen i Hedmark fylkeskommune og Anne-Marte Kolbjørnhus, komitéleder opplæring og kultur, Oppland fylkeskommune, et innlegg i HA hvor de skisserte fordelene ved at flere oppgaver på kulturfeltet overføres til fylkeskommunen som ledd i regionreformen. Hvordan kan det ha seg at alt som heter initiativ og pågangsmot suges ut av en når kulturbyråkrater og enkelte politikere snakker om «kultur»? Kanskje fordi kultur dreier seg mer om kreativitet, kunnskap og frihet enn mål, strategi og rutiner.

Hva menes så med «kultur». Trolig er det kunst, frivillighet og idrett. Kulturvern og museer er ikke nevnt i innlegget, men det er festivaler og deres betydning for næringsutvikling. Sentrale myndigheters fokus på kultur som næring har altså nådd langt inn i Arbeiderpartidominerte fylkeskommuner i Innlandet. Dessuten snakker en seg selv ned. Her kunne Sveen og Kolbjørnhus nevnt Oppland fylkeskommunes suksess med bygningsvernrådgivere.

Et av innleggets hovedpunkt er at nærhet til dem beslutningen gjelder, er viktig. Dette er imidlertid et tveegget sverd. I utbyggings- og vernesaker ser en ofte en uheldig binding mellom lokale interesser fordi «alle kjenner alle». Av og til er avstand og nøytralitet å foretrekke.

Et annet poeng i innlegget er at få søknader på kulturmidler kommer fra Hedmark, og at regionreformen vil kunne bøte på dette. Det nevnes ikke noe om at hele kulturadministrasjonen i Hedmark flyttes til Lillehammer og at så å si mesteparten av kompetansen forsvinner fordi medarbeidere ikke orker flytting og pendlevei.

I Oppland finnes en svært dyktig kulturforvaltning, men alle endringene i den regionale forvaltningen vi ser i dag tar alt for lett på kompetanse og bærekraft. Hvis folk slutter, kompetanse ikke blir overført, pendleveier er uhåndterlige, vil endringene føre til dårligere tjenestetilbud og økonomiske tap for samfunnet som helhet.

Internasjonale konvensjoner slår fast befolkningers rett til egen kultur og historie. Kultur dreier seg om mer enn tilskudd, festivaler og fritidsaktiviteter. Det dreier seg om vern av kulturminner, dokumentasjon av rettigheter og forankring i et demokratisk samfunn.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke