Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
MODERNE KUNST: Mens italienerne regner kunsten fra år 1800 og framover som moderne, er det i Norge kunsten etter 1945 som regnes for moderne.
 
Kulturarbeid i barbarenes hjemland
Frp og kultur: Hva er årsaken til at folk i Frp og mange med dem ikke har noe forhold til Kunstbanken eller mange av de andre kulturinstitusjonene som har blitt etablert det siste hundreåret?

Publisert: 22.jul.2015 04:00
Oppdatert: 22.jul.2015 07:19

Debatten som har oppstått etter utspillet fra FrPs Tor Andre Johnsen om å stenge Kunstbanken, fikk meg til å tenke på da kona og jeg for noen år sida besøkte museet for moderne kunst, Galle- ria Nazionale D’arte Moderna i Roma.

Raskt oppdaget vi at italienerne og nordmenn har et svært ulikt modernitetsbegrep. Mens italienerne regner kunsten fra år 1800 og framover som moderne, er det i Norge kunsten etter 1945 som regnes for moderne. (Se Samtidsmuseet i Oslo) I år 1800 hadde vi i Norge ingen form for et profesjonelt kunstliv.

Skal vi følge den italienske kunstkronologien, har vi ikke noe annet enn moderne kunst i Norge! (Unntaket er folkekunsten.) De gamle romere – som langt på veg levde i det som vi i dag ville kalle en skulpturpark – kalte oss germanere og nordboer for barbarer. Når en tar en titt på kunsthistoria er det forståelig at de gjorde det. Men hvordan står det til i dag? Hvilke vilkår har kunst og kultur i Norge og Hedmark? Hvilke muligheter har folk flest til å kunne få et fortrolig forhold til moderne kunst? Og hva er årsaken til at folk i Fr. P og mange med dem ikke har noe forhold til Kunstbanken eller mange av de andre kulturinstitusjonene som har blitt etablert det siste hundreåret?

Hedmark har ca. 40 museumssteder, samt folkebibliotek i alle kommuner. Det er et fylke som gjerne presenterer seg som et forfatterfylke, har et regionteater, og en rekke festivaler. På papiret ser dette bra ut og det skulle nærmest være en umulighet og bli kulturløs i Hedmark. Men når man skraper litt i fernissen blir bildet ganske annerledes. Folkebibliotekene har vært den mest demokratiske kulturinstitusjonen i Norge. Nå ser vi at økonomien har blitt stadig strammere og at biblioteket i Elverum ikke har råd til å ha åpent på lørdager. Vi kan nok glede oss over nytt bibliotek på Hamar, men det hører med til historia at 60.000 bøker måtte kastes ut da det ikke var plass i biblioteket! Anno museum er fylkets største kulturinstitusjon. Våre museer ble bygd opp i den tida Norge var et fattig land. I dag klarer oljenasjonen Norge – ett av verdens rikeste land – knapt nok holde taka på bygningsmassen tette. Likeså blir titusenvis av gjenstander langsomt ødelagt fordi de ikke er lagret i et moderne magasin! Samtidig ser vi at kultur-, estetiske- og humanistiske fag har en svakere stilling enn noen gang i norsk skolehistorie.

Kulturpolitikken til fylkeskommunen bærer preg av pengemangel og at det derfor gjelder å skrape misnøya jamt utover. Dette gjelder også Kunstbanken. Det er ikke nok å finne et fraflytta banklokale i ei bakgate og tro at man nå skal skape den store forståelsen for moderne kunst. Institusjonen har ingen egen samling. Kunstbanken er derfor avhengig av hva som til enhver tid er tilgjengelig av omvandrende utstillinger. Publikum får derfor ingen mulighet til å gjøre seg kjent med kunsten over tid, før den sendes videre til neste galleri. Det samme gjelder den eldre figurative kunsten som nærmest er fraværende i fylket. Unntaket er galleriet på Glomdalsmuseet som rår over Elverum kommunes kunstsamling og gaven fra Edmund Rees familie. Jeg er ikke enig med Johnsen når han vil stenge Kunstbanken, men med dagens kulturpolitikk er det forståelig at noen vil legge ned hele greia. Noen har «glemt» at mye av den moderne bildekunsten kan være vanskelig tilgjengelig. En kan ikke forvente at mennesker som stuper inn i Kunstbankens lokaler, og ikke har hatt anledning til å gjøre seg kjent med kunst fra før av, nødvendigvis går ut igjen fulle av begeistring.

Det som mangler kulturpolitikken er:

• Klare målsettinger

• En helhetlig kulturpolitikk

• Klare prioriteringer

• Og ikke minst: penger!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke