hacklink
buy instagram followers
19. sep
Kulturhuset er inne i en god stim, skriver Geir Vestad.
Illustrasjon: Oddmund Mikkelsen
 
Kulturhuset inne i sin beste sesong
Fredagskommentar: Skal vi sees på Rickie Lee Jones? Eller på Andsnes, Hedda Gabler, Manhattan Transfer eller Fagforeningenes mannskor?

Publisert: 11.sep.2015 10:48
Oppdatert: 11.sep.2015 13:57

Kast et blikk på arrangementskalenderen for Hamar kulturhus. I løpet av de 20 dagene som gjenstår av september, skal det gjennomføres ikke mindre enn 16 større og mindre arrangement rundt omkring i huset. I oktober står det så langt 18 arrangement på lista. Og en må ikke bli forundret om det blir enda flere.

Kulturhuset er inne i sin fjerde sesong – sitt fjerde halvår. Så langt har huset vært i stadig utvikling, noen synes det har gått for sakte, andre synes de har vært på villspor. Men bevegelse har det vært, og en profil har gradvis utmeislet seg, inntil høstsesongen 2015 framstår som den hittil klart mest spennende og innholdsrike i husets korte, men likevel begivenhetsrike historie.

I kveld står Wenche Myhre og kjæresten hennes på scenen, og det har vært utsolgt lenge. Men hamarsinger og hedmarkinger er også så innmari heldige at det hittil er bare to arrangement som er utsolgt; i tillegg til kveldens er det fullt hus på Kari Bremnes’ turnéstart 28. oktober. Men det er igjen billetter både til Rickie Lee Jones, Leif Ove Andsnes, Manhattan Transfer og alle de ytterst fristende teateroppsettingene til både Riksteatret og Teater Innlandet.

Og samme hva en liker og misliker, bør det være god sjanse for at de aller fleste i løpet av høsten kan finne minst fem arrangement som gir virkelig lyst til å gå. Selv kom jeg opp i ti sist jeg telte, og da hadde jeg ikke med verken hiphop-kurset eller MGP juniors juleturné i desember, for et sted går det en grense for alt. Men jeg vil gjerne se «Viva la Mamma» med Eli Kristin Hanssveen, klubbkonsertene med Erik Lukashaugen og Röst, Frolandia-konserten med Ole Paus og Ketil Bjørnstad, selv om det minner litt om det de drev med i 70-åra, men det er det ikke noe galt i.

Og så kan jeg tenke meg på actionkomedien «Blam!», for den virker ganske vill og lettere forrykt. Og selvsagt Rickie Lee Jones, som vel er høstens headliner, og Leif Ove Andsnes- som var han som åpnet hele huset før det egentlig åpnet. Pluss nesten alle teaterforestillingene, og i hvert fall Teater Innlandets «Hedda Gabler» og Riksteatrets «Samfunnets støtter».

Og jeg tror sannelig at jeg skal prøve å få med meg både høstens nysirkus og verdensmusikkonsert også. Og da er jeg oppe i ti. Og alt er av det slaget som virkelig gir lyst til å oppleve. Det er nesten så en føler det vil mangle noe vesentlig om en ikke får det med seg. Og det er den første sesongen som kulturhuset virkelig gir denne følelsen.

«Kulturhuset er allerede en suksess», konstaterte HA til sommerferien i fjor, etter at huset hadde vært i drift i tre måneder. «Det trengs tid for å fylle 15.036 kvadratmeter hus med kultur. Men de er godt i gang allerede», ifølge HA i juni i fjor.

Men ikke alt traff like bredt blant publikum. Det var i ferd med å spre seg en forestilling om at kulturhuset fokuserte på det sære for de få, og at populærartistene ikke slapp til.

Ser en på høstens program, er det definitivt snudd på. Uten at det går på bekostning av kvalitet, er det i ordets beste forstand et populært program med bredt sammensatte elementer som preger høsten.

Et positivt trekk er det også at kulturhuset i høst har invitert publikum til å stemme fram hvilke artister de helt vil ha. Og fem av dem skal ifølge arrangementsansvarlig Mocci Ryen bli invitert til å komme. Så gjenstår det å se hva publikum ønsker seg av kulturhuset, og om hvordan oppslutningen blir når publikum får det de tror de helst vil ha. Det kommer til å bli utrolig spennende å se.

Og mens vi venter, er kanskje tiden inne til også å vurdere muligheten for helt andre typer arrangement i kulturhuset. For Hamar kommunes eget kulturhus bør kunne brukes til å dra i gang mange slags arrangement som skaper nærhet, tilhørighet og identitet blant folk, litt på samme måten som Ringsaker har fått til med sin årlige Ringsakergalla. Kanskje trenger en ikke akkurat kopiere Ringsaker-modellen, og det trenger ikke være like mange priser, men kanskje enda mer artister?

For en Hamars egen pris- og artistgalla har vi heller aldri hatt, så hvorfor ikke sørge for at det blir et årlig innslag?

For det er viktig i vrimmelen av tilreisende storheter, at Hamars og Hedmarkens egne utøvere vil oppleve at kulturhuset er deres sted. Og en lokal galla kan være en fin anledning til det.

Og siden vi har fått et hus å være stolte av, er det viktig også å legge arrangement dit som gjør at vi kan være stolte av hverandre.

Men det er i så fall noe som også Hamars nye kultursjef Morten Midtlien – direkte fra Kønnband – vil kunne ta fatt i. For det er mye som kan gjøres i Hamar knyttet til identitetsbygging og samfølelse, som de har vært flinke til i Brumunddal. Men vi har et hus som egner seg til så mangt, innimellom alle artistbesøkene.

Og de er også viktige. For kulturhuset skal tekkes så mange, og alle vil ha en del av det. Så egentlig er det et under at det ikke har vært enda mer styr om programprofilen enn det har vært, for alle har tydeligvis sine egne meninger om hva den bør inneholde.

Så det aller beste, er selvsagt å pøse på med så mye og så variert som mulig, og det er akkurat det som kulturhusets ledelse synes å gjøre akkurat nå. Det ligger an til å bli en høst uten sidestykke.

I fjor var forresten reaksjonene til dels høylytte over at kulturhuset tok ferie midt i desember. Så kanskje tiden er inne til å forsøke seg med en skikkelig førjulsfest i huset? For det er fortsatt igjen noen dager i arrangementskalenderen som ser aldeles ledige ut.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke