Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Kulturhuset: Bemerkelsesverdig tildeling av byggeskikkpris.Foto: Trond Lillebo
 
Kulturhuset og urban fortetting
Hamar kommunes komite - juryen for tildelingen av Byggeskikkprisen for 2017, ga denne prisen til Kulturhuset.

Publisert: 23.nov.2017 15:30
Oppdatert: 23.nov.2017 15:40

I høy grad bemerkelsesverdig, av mange grunner – men først og fremst av denne: Årets byggeskikkpris skulle være innen temaet «urban fortetting». Det eneste juryen sier om hovedtemaet gjøres bare i en bisetning «- er en klok bygning, det er urban fortetting gjort på en klok måte». Når prisen for urban fortetning er gitt uten noen annen begrunnelse, da stryker komiteen/juryen «på eksamen». De har bommet på oppgaven. For det står videre i oppgaven «være forbilde for framtidig byggevirksomhet i Hamar kommune».

Skrekk og gru, hvor skal et tilsvarende bygg plasseres i vår lille by i framtida, både i størrelse og utførelse? Ville folk like å få Basarene erstattet på en slik måte, på Jernbaneplassen, Wiik-gården på Østre Torg, eller andre steder?

Juryen fortsetter, utenfor sitt mandat, med å berømme Kulturhuset: «Bygningen har en stringent form og et sterkt, ujålete og ærlig uttrykk. Passasjen gjennom bygningen er inviterende, vakker, spennende og genial». Juryen omtaler eller kommenterer overhodet ikke fasaden i glass og svart metall, eller interiøret – den over alt ubehandlede betongen – uten et minste anstrøk av farger.

Ikke så rart da at assisterende rådmann under overrekkelsen av prisen, uttalte at «kommunen i år deler ut prisen til seg sjøl». Mens ordføreren har følgende passende replikk:» Sjølskryt kommer fra hjertet, det skal man høre på».

Det er lett å påstå at juryen for Byggeskikkprisen for 2017 ikke kan ha hatt god nok faglig bakgrunn til å bestemme i en så vanskelig oppgave. Den utelukkende rosende omtalen, med et vell av pene faguttrykk, kan jo hentes fra Internett?

Hvilken respekt står det av Hamar kommunes Byggeskikkpris, når flertallet i juryen består av tre kommunepolitikere og en ansatt i kommunen. Og ikke av landets ekspertise, på arkitektur – byggeskikk?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke