hacklink
buy instagram followers
19. sep
Åker: Det forundrer Jane Meyer at Einar Busterud plutselig er blitt opptatt av å ta vare på Åker gård.Foto: Trond lillebo
 
Kulturminner selges for å ivaretas
Allerede i 2012 ble det besluttet at Åker gård skulle selges. Likevel kommer det som en overraskelse på ordføreren i Hamar at Statsbygg nå har lagt den ut for salg.

Publisert: 09.nov.2016 09:10
Oppdatert: 09.nov.2016 09:21

En kulturhistorisk skandale, kaller han salget, i samme setning sier han det selges alt for dyrt. Ordførerens parti, By og bygdelista (BBL), sa i 2012 at de ikke er interesserte i å kjøpe Åker gård, og dermed øke kommunens eiendomsportefølje. Hva har forandret seg?

Åker gård er en av de eldste gårdene i Hedmark. Gården var et maktsentrum både politisk, økonomisk og religiøst frem til om lag år 1100. I 1947 ble gården solgt til forsvaret, som brukte det helt til det ble overtatt av statsbygg i 2005. Det er ingen tvil om at gården har en historie verdt å ta vare på.

LES OGSÅ: Tvert nei til kjøp

Ordfører Einar Busterud er redd for at gården skal havne i private hender. Hvorfor det skulle være negativt vites ikke. Gården har vært eid av private, vært vedlikeholdt, drevet og tatt vare på i mange år, frem til den ble overtatt av Forsvaret. Staten har forsøkt å drifte gården, få inn statlige leietakere, uten hell.

Det er store kostnader forbundet med restaurering og å gjenskape det som har vært. I tillegg kommer kostnader til utredninger for videre bruk og drift. Dette er ikke kostnader Hamar kommune kan ta på seg - dette er ikke virksomhet Hamar kommune skal drive med. Hamar kommune må prioritere våre viktigste oppgaver barnehager, skole og velferd.

Vi har nok av gode eksempler på at gamle ærverdige gårder har blitt tatt vare på av andre enn stat og kommune, blant andre Reins kloster og Lade Gård. Uavhengig av hvem som er eier av gårder som regnes som kulturminner er de pliktige til å følge norsk lov. Kulturminneloven skal sikre kulturarven vår.

Det forundrer meg at politikere, som Annette Trettebergstuen (Ap) og Einar Busterud (BBL) plutselig nå er opptatt av å ta vare på Åker gård. Hvor var engasjementet og den kritiske retorikken alle årene Åker gård har forfalt?

Eiere av kulturminner bør være opptatt av å ivareta historie og kultur. Dessverre har ikke det offentlige klart å ta vare på Åker gård slik den fortjener. Å kjøpe et sted som Åker gård er aldri et impuls-kjøp, slik ordføreren i Hamar nå legger opp til. Et slikt kjøp krever større involvering og strategier for en kjøper.

Private eiere forsøker å skape verdier ved å jobbe smartere og tenke nytt. De bør også kunne eie kulturminner. Det vil gi bedre forvaltning, og den kulturhistoriske verdien sikres gjennom statlige reguleringer. Det er ingen grunn til å tro at Hamar kommune vil klare å restaurere, vedlikeholde og drive Åker gård noe bedre enn staten har gjort frem til nå. Debatten er allerede sterkt preget av symbolikk og følelser – som den evige arvesølvdebatten. Det er ikke slik at gården pakkes sammen og sendes til utlandet.

Det er ikke et likhetstegn mellom offentlig eierskap og best mulig ivaretakelse av kulturminner - det er Åker gård et godt eksempel på.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke