hacklink
18. sep
Draugen på Haltenbanken: Kun er oljefri fremtid kan stanse oppvarmingen.
 
Kun oljefritt kan stoppe oppvarmingen
Klima: Den globale oppvarmingen vil ramme alle, også her lokalt. Men det er sjelden en opplever sterke meninger.

Publisert: 12.nov.2018 13:17
Oppdatert: 12.nov.2018 15:26

Jorden er blitt varmere. I årene som kommer, vil oppvarmingen gå raskere, og den vil bli kraftigere jo lenger nord vi kommer. Ifølge FNs Klimapanel er global oppvarming og klimaendringer største utfordringen menneskeheten står overfor i dag. Klimapanelet mener at eneste måten å stanse oppvarmingen på er å stanse utslipp av klimagassene karbondioksid (CO₂), metan og lystgass. Og det haster.

Mange politikere mener at global oppvarming ikke er et problem, og at vi ikke behøver å bekymre oss. Finansminister Siv Jensen (Frp) har sagt rett ut at hun ikke tror at oppvarmingen er menneskeskapt, og at hun først og fremst vil sørge for at næringslivet får gode og konkurransedyktige rammebetingelser.

Hun er altså på linje med USAs president, Donald Trump. Statsminister Erna Solberg (H) uttalte i fjor at regjeringen ikke er så opptatt av global oppvarming. Det er mulig Jensen og Solberg har endret mening, men det har ikke stortingsrepresentant Carl I. Hagen (Frp). Han står fast ved at oppvarmingen ikke er menneskeskapt. «Tut og kjør». (Mine ord.)

Oppvarmingen vil selvsagt også ramme Hamar, men det er sjelden jeg hører eller leser en Hamar-politiker som uttrykker sterke meninger om global oppvarming og klimaendringer og hvordan kommunen vil innrette seg for å stanse klimagassut-slippene.

Jo, forresten, jeg leste nylig om ett tiltak i HD 18. oktober i år: Kommunen er i gang med et el-bilprosjekt. Kommunens person- og varebiler (66) skal være elbiler innen utgangen av 2021. «Bra», tenker jeg. Men så leser jeg i et fagtidsskrift at elbilen ikke er så miljøvennlige likevel. Den slipper ut null CO₂ når den kjører, men forurenser mye mer enn eksosbilen under produksjon og destruksjon. Det er batteriene i elbilen som er miljøproblemet. Det inneholder kobolt og litium, og utvinning av disse metallene medfører store CO₂- utslipp.

Ser vi på elbilens hele livsløp, er konklusjonen likevel at elbilen er «ganske» miljøvennlig når den kjører på norsk strøm, og den er «litt» miljøvennlig når den kjører på strøm fra kullkraftverk. Kanskje kommunen skulle ha valgt hydrogenbiler i stedet?

Global oppvarming og bygging på dyrket mark og er to sider av samme sak. Nedbygging av matjord i Hamar-regionen fortsetter, applaudert av eiendomsutviklere, næringslivstopper, finansinstitusjoner, bolighaier og klimafornektere. Til tross for at «alle» vet at global oppvarming og klimaendringer vil få store konsekvenser for matforsyningen i Norge, og matmangelen kan vi ikke kjøpe oss ut av da det i fremtiden ikke vil finnes mat å få kjøpt.

Kun en oljefri fremtid kan stanse oppvarmingen. Dette vil kreve alle våre ressurser i fremtiden. Det ikke nok å rope halleluja, vi må gjøre det også.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke