Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Kundene taper på utbyttefest

Publisert: 03.jun.2019 14:38
Oppdatert: 03.jun.2019 14:44

Hafslund E-CO og Eidsiva Energi skal fusjonere. Knapt uten offentlig oppmerksomhet etableres landets største nettselskap med mer enn 900.000 kunder. Virksomheten er eiet av kommuner og driver monopolvirksomhet.

For strømkundene kan fusjonen bidra til litt mindre prisøkning i nettleien fremover. Men de store vinnerne i fusjonen er eierkommunene i det nye selskapet.

Økt utbyttekapasitet blir fremhevet som ett av de viktigste argumentene for å slå sammen de to selskapene. Altså mer penger i kassa til eierne.

Økt utbyttekapasitet høres besnærende og attraktivt ut. Ett fusjonert selskap som driver mer effektivt, bedrer resultatene og gir eierne bedre avkastning er jo i utgangspunktet bra. Men i dette tilfellet er det nødvendig å reise en debatt om hvem som bør nyte godt av gevinstene ved fusjonen.

Når kommuner og fylkeskommuner på innlandet nå vil få økte utbytter i hundremillioners klassen må, strømkundene spørre om de pengene tilhører kommunene eller kundene til det fusjonerte selskapet. Svaret er i utgangspunktet enkelt – det er strømkundene som er de egentlige eierne av strømnettet. Nettet er fullt ut finansiert av oss. Eierne har ikke skutt inn kapital. Derfor er det boligeierne og de øvrige kundene som fullt ut bør få gevinsten av mer effektiv drift. Synergien som oppnås gjennom fusjonen må fullt ut tilfalle kundene gjennom redusert nettleie istedenfor en ny stor kommunal utbyttefest.

Store utbytter til offentlige eiere av energiselskaper er ikke noe annet enn ekstra beskatning. Har kommuner og fylkeskommuner behov for mer penger bør det skaffes på en annen måte enn å kreve høyere pris på nettleien enn nødvendig.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke