hacklink
buy instagram followers
18. sep
Gatekunst: Dette kunstverket befinner seg i Mexicos hovedstad Mexico City.
FOTO: REUTERS
 
Kunst for alle
Hamar bør satse aktivt på gatekunst.

Publisert: 09.sep.2015 04:00
Oppdatert: 09.sep.2015 11:19

Bergen går for det, Oslo gjør det og Stavanger har til og med en egen festival om det. Gatekunst. På engelsk heter det street art. Enkelt forklart er dette ulike typer billedkunst som er oppført i det offentlige rom. Det kan være alt fra graffiti, sjablongmalerier og fortaustegninger. Det kan også være klistremerker, installasjoner eller malerier som dekker hele vegger.

Under valgkampen i år gjorde Miljøpartiet de Grønne i Hamar et lite stunt. De pynta busskuret ved politistasjonen på Hamar og gjorde det hjemmekoselig. Dette kan kalles en installasjon. Det viste seg at Hamars befolkning ville la dette stå i fred. Hele ideen viste seg til og med å bli veldig godt likt.

Denne subkulturen er ikke ny. Graffiti har eksistert lenge men selve gatekunsten eksploderte i New York på tidlig 80-tallet og det er allerede fire år siden Bergen lagde en plan for dette. Dette kommer enten vi vil eller ei og kommunen bør ta et standpunkt.

Også på internasjonalt nivå er gatekunst viktig. For eksempel i Paris, Philadelphia, London og Mexico City. Listen er lang og som alle andre byer så er det kanskje på tide at vi blir med. Som innlandets «hovedstad» skulle det bare mangle. Men hvor lovlig skal det være? I følge kommuneplanen så er det ganske uklart om hva som er lov og ikke. Her står det følgende:

«Kunst og kultur skal ha en sentral rolle i by- og tettstedutviklingen. Den som er ansvarlig for større utbyggingsprosjekter skal sørge for at kunsten og kulturens plass vurderes og ivaretas.» (§11-9 punkt 6 Kommuneplan 2011-2022)

Altså, hva betyr denne planen? Tydeligvis ønsker Hamar kommune at kunst skal ha en sentral rolle i byen. I hvilken grad og hvem skal få slippe til? Skal vi gjøre som Bergen som har utvalgte gater der man har lov til å utfolde seg eller som Drammen der kunstner kan spørre gårdseier/huseier om lov og at kommunen ikke blander seg?

Nylig har Hamar kommune i samarbeid med kunstnerkollektivet Bureau Detours gjennomført et midlertidig byromsprosjekt på tomta etter Seaside. Ungdommer har bidratt med ideer til utforming og deltatt i gjennomføringen av prosjektet. Prosjektet Seaside 2.0 har skapt et løft for området, og sammen med vannskitrekket til Barfot-klubben, har stedet fått en ny bruk.

Når det skjer ting i byen trives folk bedre og det er lettere å møte nye mennesker. Mulighet for deltakelse i spennende sosiale og kulturelle aktiviteter, samt tilgang til mestringsarenaer, kan ha stor betydning for trivsel og opplevelse av livskvalitet. Mange barn og unge har begrenset adgang til kulturlivet, kanskje på grunn av dårlig råd, en vanskelig livssituasjon eller kanskje på grunn av manglende kunnskap om hva som finnes av aktiviteter og muligheter.

Ved å satse på gatekunst, og eventuelt lage en plan for dette i Hamar kan vi bidra til å løfte fram lokale kunstnere, ungdom, og da spesielt eldre ungdom som ofte faller utenfor organiserte tilbud, flyktninger og/eller andre grupper som har et behov for å uttrykke seg i det offentlige rom. Og ikke minst kan det ha en positiv effekt på Hamars turisme. Vi gleder oss til å se hvilken retning dette kan ta.

 
Artikkelforfatter. Knut Nordby.
Artikkelforfatter: Siri Andreassen.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke