16. sep
 
Kunsten å ri to hester samtidig
Om spillet etter valget: Overrasker det noen at en del velgere er lei dette spillet?

Publisert: 24.sep.2015 04:00
Oppdatert: 24.sep.2015 09:26

Da er valget 2015 historie. Stemmene til den andelen stemmeberettigete som faktisk gadd å gå og avgi sin stemme er telt opp, og resultatene er klare. Status for hele landet er at alle Høyrepartiene går tilbake. Særlig Høyre og Frp.

En annen klar taper er SV, som synes ute av stand til å fange opp eller fenge miljø- og/eller venstreradikale velgere. Arbeiderpartiet, som tradisjonelt har slitt med oppslutning under kommunevalgene, gjorde et veldig bra kommunevalg. Faktisk deres beste siden 1987.

Høyre gjorde et særdeles godt valg for fire år siden, og deres resultat i 2015 er faktisk blant de bedre i Høyres nyere historie. Sett bort i fra valget i 2011, skal man også for Høyres del tilbake til 1987 for å finne bedre tall. Senterpartiet gjorde et byks oppover, men dette fra et relativt dårlig nivå i 2011. Tradisjonelt gjør Sp det som best når de kan nøre opp om en eller annen distriktspolitisk sak. Denne gang var det lokalsjukehus og kommunestruktur.

I tillegg til de tradisjonelle partiene, har kommunevalgene en urskog med lokale bygdelister, pensjonistparti, og en rekke andre særinteresse-/ protestlister. Største overraskelse ved valget 2015, må likevel sies å være at Miljøpartiet de Grønne (MdG) slo igjennom for fullt, med 4,2 prosent oppslutning på landsbasis, og 8,1 prosent i Oslo. I tillegg nevnes Rødt som også gjorde flere oppsiktsvekkende gode lokalvalg, blant annet i Tromsø.

På Hedmarken var det ingen store overraskelser, slik jeg vurderer det. Tre av fire Ap-ordførere beholder ordførerstolen. At det ble et skifte i Hamar lå vel i kortene. Ingen kan dette spillet som Einar Busterud fra By og Bygdelista (BBL). Oppsiktsvekkende? Utvilsomt.

Ikke bare har ei by- og bygdeliste hatt ordføreren i Hamar i tre sammenhengende perioder (1999-2011). Men de (les: Busterud) klarer jammen meg å prestere et vellykket comeback også. I vår mediestyrte hverdag, er det personfokus, karisma og «It»-faktor som slår inn for fullt. Da blir det lett match for ringreven fra øvre Vang. Nå har BBL skapt en flertallsallianse sammen med H, V, MdG og Sp. Hverdagen med å få orden på økonomien i Hamar de neste fire åra, blir uansett krevende.

Rent Ap-flertall i Ringsaker. I Stange fortsetter Ap sammen med SV og Pensjonistpartiet, mens Løten Ap har sikret seg flertall sammen med MdG og V. MdG sikrer seg altså en vippeposisjon både i Løten og Hamar. Hvilken politikk de skal støtte, er mildest talt uklart og blir spennende å følge med på framover. Men; under 60 prosent - fire av ti stemmeberettigede unnlater å gå og stemme i Norge. Hvorfor?

Jeg tror mye av svaret ligger i å se på det spillet mellom partiene som skjer etter valg. I Elverum ble det solid Rød-grønt flertall (Ap/Sp/SV) med 20 av 35 mandater. I tillegg kan vi legge til Team Elverum, som hovedsakelig består av utbrytere fra Ap, med bakgrunn i fagbevegelsen.

Ta med MdG også, så er det lite som tilsier en Høyre-ordfører. Men hva skjer? Høyre klamrer seg til ordførerposisjonen, og ender opp med å sikre Høyre-velgerne i Elverum rendyrka Sp-politikk de neste fire årene.

Og på Gjøvik; Før valget sier Sp at de støtter en rød-grønn allianse med Ap og SV. Men ved første anledning etter valget hopper de av for å sikre seg ordføreren selv. At Sp er ordførerparti nr. 1, målt i partiets oppslutning er intet nytt. Her er en mulig forklaring på hvorfor.

Sammen med MdG og en samlet høyreside, ofret Sp-politikk for ordførerposisjon. Nå gikk det til slutt ikke slik på Gjøvik, for MdG hadde visst glemt å høre med sin egen organisasjon før de skrev under samarbeidsavtalen. Dagen etter sa de «kødda!» og opphevet avtalen. Alt tyder dermed på et flertall sammen Ap, SV og Rødt. En må gjerne kritisere MdG for en særdeles klønete og uryddig håndtering av situasjonen etter valget på Gjøvik. Men det er rutinerte Sp som har forskrevet seg i iveren etter å sikre seg nok en ordførertaburett. Nå ser Sp ut til å ende opp med ingenting.

Mange ting spiller inn i lokalvalg; Personkjemi, matematikk (valgteknisk samarbeid for å sikre seg posisjoner), mv.

Og i Hedmark fylkeskommune? Der fortsetter Ap og Sp sitt flertallssamarbeid. Aasa Gjestvang (Sp) fortsetter som fylkesråd, på tross av at hun er opposisjonsleder i Stange kommunestyre, mot Ap. Når en og samme person kan gå ut i forkant av valget og som fylkesråd garantere for at hun vil samarbeide med Ap i fylket, samtidig som hun i Stange uttrykker at «Det er graverende at Pensjonistpartiet gjentar å støtte Røhne slik de gjorde for åtte år siden», blir det bare komisk.

Hva er graverende? At Gjestvang ikke får bli ordfører i Stange? Hvordan det er mulig å slippe unna med sånt, begriper jeg ikke. Men å ri to hester samtidig, er tydeligvis en øvelse Sp behersker bedre enn de fleste.

Etterdønningene i Hedmark/Stange, Elverum og Gjøvik er noen eksempler på en relativt uryddig politisk hestehandel. Sikkert fristende for lokalpolitikere med sans for posisjoner og frikjøp til spennende arbeid. Men overrasker det da noen at en del velgere er lei av dette spillet? Overhodet ikke.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke