buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
En god hverdag: Jeg vet hvilke utfordringer som finnes og jeg vet hvilke store hjerter som går rundt og bidrar til en god hverdag for dem som er syke, dem som er eldre og dem som er demente, skriver artikkelforfatteren.
Foto: NTB Scanpix
 
Kuttene rammer en sårbar gruppe
Siden Samhandlingsreformen ble innført har det blitt et økt press på kommunale helse- og omsorgstjenester.

Publisert: 29.jun.2016 04:00
Oppdatert: 29.jun.2016 09:29

Liggetiden er blitt kortere på sykehus. Pasienten skrives ut til hjemmet mye raskere enn tidligere. Eldre, kronisk syke og alvorlig syke bor hjemme lenger enn før. Dette krever økte ressurser i pleie- og omsorgssektoren for å skape trygghet for pasient og pårørende.

Likevel vedtok Regnbue-alliansen i Hamar sist onsdag å kutte 750.000 kroner i hjemmebasert omsorg. En sektor med et enormt press, med høyt sykefravær (fra 9–26 prosent i de ulike sonene!) og med allerede liten tid til hver enkelt bruker. Samtidig kuttes tre sykehjemsplasser. Det trenges ekstra ressurser, ikke færre.

Hamar kommune er en foregangskommune innen sykepleieforsking i kommunehelsetjenesten. I en omfattende studie som er blitt gjennomført i kommunen sier både pasienter og pårørende at de ønsker seg færre hjelpere å forholde seg til. Forutsigbarhet på tidspunkt for besøk, hvem som kommer samt hvilken kompetanse vedkommende har, er viktig for pasienter og pårørende.

Trykket på hjemmesykepleien er stort og med en nedjustering av antall sykehjemsplasser blir det enda større. En reduksjon på halvannen stilling vil føre til økt belastning på de ansatte, ytterligere sykefravær og det viktigste av alt: Tjenesten vil bli marginal for dem som trenger det mest; pasientene!

Dette være seg eldre og demente mennesker som har behov for forutsigbarhet. Alvorlig syke, både yngre og eldre, som ønsker å være hjemme sammen med familien sin, samt de som ønsker å dø i eget hjem, kan bli fratatt denne muligheten fordi det ikke vil være ressurser igjen til å gi den hjelp og omsorg som er nødvendig.

Jeg har selv jobbet nesten ti år i hjemmesykepleien i Hamar kommune, jeg kjenner hverdagen de ansatte står overfor. Jeg vet hvilke utfordringer som finnes og jeg vet hvilke store hjerter som går rundt og bidrar til en god hverdag for dem som er syke, de som er eldre og de som er demente.

Hamar Arbeiderparti foreslo å legge inn igjen disse 750.000 kronene, men vi ble nedstemt av Regnbue-alliansen. Takk til SV, Pensjonistpartiet og KrF som støttet oss!

Brått en dag kan alle ha behov for tjenester–da ønsker vi at dette skal være en tjeneste innenfor Hamar kommunes verdigrunnlag:

•Åpen

•Pålitelig

•Modig

•Helhetlig

Gi pasientene og brukerne av hjemmebaserte tjenester muligheter til å oppleve nettopp dette!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat