hacklink
18. sep
BARNEHAGE: Flekkenga jobber kontinulerlig med tiltak for å øke kvaliteten. Her skidag på Gåsbu.FOTO: ASGEIR HØIMOEN
 
Kvalitet i barnehagen
Antall voksne per barn er en viktig faktor for kvalitet i barnehagen.

0
Publisert: 19.jun.2015 04:00
Oppdatert: 19.jun.2015 08:58

MENINGER

Det regjeringsoppnevnte Øie-utvalget så på tiltak for å sikre barn likeverdig tilbud og kvalitet. De anbefalte en voksentetthet på 1:3 for barn under 3 år og 1:6 for «store barn».

Bemanningen i kommunale barnehager i Hamar, er i følge Private Barnehagers Landsforbund, seks barn per ansatt. Pedagogandelen er 34 prosent. Vi, og de fleste andre private barnehager i Hamar, følger bemanningsnorm tilsvarende den som skal innføres i hele landet fra 2020. Brukerundersøkelser viser at tilfredsheten med barnehagetilbudet er vel så høy i private barnehager som i kommunale barnehager. Så det er vel ikke noe stort risikoprosjekt å ha barn i privat barnehage i Hamar.

Det er viktig for oss som driver barnehage å ha en forutsigbar finansiering av barnehageplassene. Siden 2011 har man benyttet rammefinansiering for å beregne tilskudd til private barnehager. Vi får tilskudd beregnet ut fra de kommunale barnehagenes ressursbruk, og kan risikere å måtte tilbakebetale tilskudd dersom kommunale barnehager bruker mindre enn budsjettert.

Dagens finansieringsmodell er så kompleks og uforståelig for oss i privat sektor, at det er vanskelig å drive skikkelig budsjettarbeid.. Ingen er tjent med å videreføre et regelverk som krever analyse av kommunale utgifter på bilagsnivå. Vi må bruke ressurser på tiltak som kommer barna til gode; ikke på diskusjoner om mulige feil i tilskuddsgrunnlagene Tilskudd må være basert på statlige satser som kan justeres lokalt. Da vil vi sikre en rettferdig behandling av alle de private barnehagene og sikre kvaliteten i sektoren i fremtiden.

Et samlet Storting har varslet at det skal vedtas en nasjonal norm for bemanning og pedagogtetthet fra 2020. Et forenklet og nytt finansieringssystem vil frigjøre kommunale ressurser fra tilskuddsberegning, som kan heller brukes til tettere samarbeid om kvaliteten i barnehagene. Kommunene vil få ferdig utregnede tilskuddssatser de kan benytte. Det blir mer forutsigbart; både for kommunen og de private aktørene i barnehagesektoren.

En ny finansieringsmodell vil gi kommunen mulighet til å styre tilskuddet til private barnehager gjennom politiske vedtak vedrørende blant annet bemanning. Private barnehager vil få riktig tilskudd ut fra hvilken kvalitet de skal levere, og kommunen kan lettvint håndtere eventuelt avkortning av tilskudd dersom barnehager eksempelvis ikke følger bemanningsnormen, eller ikke har fullverdige pensjonsavtaler for de ansatte.

Vi i Flekkenga jobber kontinuerlig med tiltak som kan øke kvaliteten i barnehagen vår. Vi har også, generelt, god bemanning i forhold til gjennomsnittet. Men vi vil ha like rammebetingelser og en rettferdig og forutsigbar finansiering. Forslaget om en ny og bedre finansieringsmodell for barnehagesektoren er ute på høring nå. Vi forventer at Hamar kommune støtter ny modell. Med gjennomslag for ny ordning vil rammetilskuddet til kommunen øke fra 2016. Da kan vi virkelig vurdere et kollektivt kvalitetsløft for barnehagene i Hamar; til glede for små og store i kommunale og private barnehager.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke