Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
SKOG: For skogbruket er resultatene av konsesjonsloven nær katastrofale, skriver Gunnar A. Gundersen.

Foto: Berit Roald, NTB scanpix
 
Kvelende reguleringer
Konsesjonsloven burde være klar for skraphaugen.

Publisert: 22.jul.2016 04:00
Oppdatert: 22.jul.2016 09:25

Den er et sterkt inngrep i den private eiendomsrett og ser man på utviklingen etter at dagens reguleringsregime ble innført på 70-tallet, har ingen av målsetningene blitt innfridd.

Boplikt gir ikke bolyst og regulerte eiendomsverdier gir ikke investeringsevne. Landbruket kan heller ikke forventes å sikre bosetting i distrikts-Norge alene. Jo lenger unna aktive og sterke arbeidsmarkeder man er, jo flere fraflyttede og ubebodde gårder. I store deler av Nord-Norge er i praksis konsesjonsloven ikke virksom, fordi kjøperne ikke finnes. Hvordan det da kan være skremselsbildet at utenbygdsboende eller utlendinger vil kjøpe opp Norge, er en gåte. Distrikts-Norges utfordring er en helt annen enn det.

For skog er resultatene av konsesjonsloven nær katastrofale. Næringen er passivisert og eierskapet marginalisert. Avvirkningen i Norge har tilnærmet stått på stedet hvil, til tross for at stående kubikkmasse og tilvekst har økt voldsomt. Norge går glipp av mye verdiskaping og mange arbeidsplasser i distriktene på grunn av denne marginaliseringen og manglende fokus på at ressursen skal utnyttes til verdiskaping og arbeidsplasser. En samlet verdikjeden innen skognæringen har da også gjennom «Skog 22» krevd at konsesjonsloven skal oppheves, men stortingsflertallet vil ikke.

Regjeringen har, med bakgrunn i stortingets behandling og vedtak i vinter, sendt endringer i konsesjons-, jord- og odelsloven på høring. Der foreslås det blant annet at priskontrollen skal oppheves på skogeiendommer. Høringsnotatet svarer på stortingets vedtak fra i vinter, men vi burde finne grunnlag for å gå mye lenger. Det kan stortinget fortsatt gjøre når saken kommer til behandling, men da må vi få tilslutning fra Venstre eller KrF eller helst begge. Regjeringens høringsforslag som nylig ble sendt ut er lojal til Stortinget og følger opp det et flertall ønsket. Høsten vil vise om vi kan komme lenger.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke