Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Kvinnediskriminering?

0
Publisert: 24.aug.2015 04:00
Oppdatert: 24.aug.2015 07:08

40 prosent av alle sysselsatte kvinner jobber deltid. Det er i helsesektoren og i dagligvarehandelen at det er mest deltidsjobber, og mange er uønsket. Å få en 100 prosent stilling innen helsesektoren er ikke lett, det er mest deltid som tilbys.

Heltid gir økonomisk selvstendighet og trygghet, er bra for arbeidsmiljøet, gir kvalitet og pasientsikkerhet.

Det er også samfunnsøkonomisk lønnsomt. Deltidsarbeid kan mangle forutsigbarhet for jobb, inntekt og fritid, og det kan være et pensjonsproblem. Organisasjoner som Norsk Sykepleier forbund, KS. Og Fagforbundet er jo enig i dette og arbeider aktivt for at 100 prosent stillinger må være målet. Delvis har de vært enig i virkemidlene også som at økt bemanning må til.

Det var i 1987 problemet oppsto da det i avtaleverket for arbeidslivet ble bestemt at en skulle ha fri to helger og derved arbeide bare den tredje. Derved fikk man eksplosjon i deltidsarbeid og der ved tilsvarende bruk av vikarer.

Mange vikarer og forskjellige personer som kom for å stelle pasientene, ble også et problem. Det er mest kommunene som ansetter, de tenker vel utgifter og ikke diskrimineringen ved å tilby så få hele stillinger?

Kan lav bemanning og derved stress og mistrivsel på jobben ha noe å si for det høye sykefraværet? Statistikken for 2013 viste at fraværet for kvinner lå 60 prosent høyere enn for menn.

At vi kvinner er sykere enn menn kan vel kanskje ha noe med biologien å gjøre, men hvorfor er norske kvinner de mest sykeste og uføretrygdede i verden, og også blant dem som arbeider mest deltid i Europa?

Mange penger og forskning er brukt uten å finne årsaken til dette. Det er kommet forslag om å redusere inntekt under sykdom, men det er det vel ingen som ønsker. Med fulle stillinger blir det mer ansvar og derved mer tilfredsstillende og interessant å

jobbe skulle en tro, og derved heller ikke så lett å be om sjukemel

ding kanskje? Ifølge likestillingsloven skal kvinner og menn gis like muligheter til utdanning, arbeid og kulturell og faglig utvikling. Menn blir vel sjelden tilbudt en delstilling?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke