Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Jubilant: Berit Ås er 90 år i år. Dette bildet ble tatt i Løten for tre år siden, da de spanske filmskaperne Jesus Palemino og Kirsten Scully gjorde opptak til en film om hennes arbeid.Foto: Henrik Hornnæss
 
Kvinneuniversitetets mor er 90 år tirsdag
Jubilant: Berit Ås var en av stifterne til Kvinneuniversitetet som ble innviet i Løten i 1985. Hun feirer sin 90-årsdag med å legge ut på foredragsturné om de klassiske hersketeknikkene.

Publisert: 09.apr.2018 14:56
Oppdatert: 09.apr.2018 15:04

«Å identifisere hersketeknikkene, deres opphav og intensjon er en del av kvinnenes frigjøringskamp» skriver Berit Ås i innledningen til kapitlet om de fem hersketeknikkene i «Kvinner i alle land. Håndbok i frigjøring». Gjennom sitt utrettelige arbeid har hun synliggjort de diskriminerende teknikkene og gitt dem navn slik de kan gjenkjennes. Berit Ås mener de blir brukt i spesielle situasjoner og kombinasjoner overfor kvinner på grunn av menns dominans i samfunnet.

De fem hersketeknikkene:

1. Usynliggjøring – når du blir bortglemt, forbigått eller overkjørt.

2. Latterliggjøring – når din innsats blir hånet eller ledd av.

3. Tilbakeholdelse av informasjon – når du ikke gis informasjon.

4. Fordømmelse – uansett hva du gjør blir det feil.

5. Påføring av skyld og skam – skjer gjennom latterliggjøring, blottstillelse og ydmykelser.

Hersketeknikker florerer i arbeidslivet, i politikken og i organisasjonslivet. Der makt utøves, er de med på å hindre mennesker i å utøve faget sitt, delta i samfunnsdebatten eller vise engasjement. Å bli utsatt for hersketeknikker gjør oss utrygge, og vi forstår ofte ikke hva som skjer eller har skjedd. Ved å identifisere hersketeknikkene ga Ås mange en nøkkel til å forstå hva som skjer når de ikke ble lyttet til, når de ble oversett eller ignorert. Det er ikke nødvendigvis den enkelte som argumenterer dårlig eller ikke får fram poenget godt nok. Det trenger slett ikke å ha noe med deg som person å gjøre, men med gruppen andre plasserer deg inn i. Derfor var det viktig å gi hersketeknikkene navn og gjøre dem synlige og dermed nøytralisere virkningene av dem.

Berit Ås var medlem av formannskapet i Asker på 1960-70-tallet. På det tidspunktet var det svært få kvinner i politikken. Kunnskapen om hersketeknikkene ga kvinner et verktøy for å motstå dem. Kvinnene i kommunestyret støttet hverandre på tvers av partigrenser ved blant annet å vise fingertegn, en finger for hver av hersketeknikkene. Slik kunne de gi tegn til de som ble utsatt, og til hverandre, når de identifiserte og avdekket bruk av hersketeknikker. En finger opp betyr usynliggjøring, to fingre signaliserer latterliggjøring. Når du vet at du er utsatt for bruk av hersketeknikker, er det enklere å håndtere situasjonen.

Berit Ås var en av stifterne av Kvinneuniversitetet i Løten som ble etablert som et studiesenter på kvinners vilkår. Lærestedet skulle ta vare på og formidle resultatene fra kvinneforskingen. Mange har tatt grunnskole-, videregående- og høyskoleutdanning på Kvinneuniversitetet og gått på kurs for å lære å gjenkjenne og motstå hersketeknikkene. Spredning av kunnskapen har hatt stor betydning for å skape bedre vilkår for kvinner i politikk og arbeidsliv.

Like aktuelle i dag. Så er vi i mål? Langt ifra. Selv om kvinners posisjon i samfunnet har endret seg, er det langt igjen. Fremdeles er kvinner i mindretall i lederposisjoner og i politikken og tjener mindre enn menn. Fortsatt er kvinner er utsatt for hersketeknikker i politikken, i arbeids- og organisasjonsliv. Hersketeknikker har dukket opp på nye arenaer som i sosiale medier.

Kvinner som deltar i samfunnsdebatten møter ikke hets og hatretorikk mer enn menn. Men der menn kritiseres for det de sier og gjør, kritiseres kvinner for det de er. Kritikken er i mye større grad personlig og går på utseende, vekt, intelligens.

Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG, kritiserte i fjor den lave kvinneandelen i ledelsen i Schibsted. Konsernsjef i NHST Media Group, Gunnar Bjørkavåg, svarte med å utfordre henne med IQ-test, padletur, og evne til gode formuleringer.

Sumaya Jirde Ali ble hetset som «hettemåke» og «trygdepudding», og vurderte å trekke seg fra 8. mars-markering i Bergen i år. Ei ung jente ble forsøkt presset ut av samfunnsdebatten med latterliggjøring, og påføring av skyld og skam. Heldigvis holdt hun appellen likevel.

Vi finner oss ikke i det lenger. #metoo-kampanjen har synliggjort omfanget av seksuell trakassering. Mange yrkesgrupper og enkeltpersoner som har delt sine historier og satt foten ned, følger et spor som ble gått opp av Ås. Heldigvis ser vi at det gir resultater og får konsekvenser. Noen menn som har misbrukt sin posisjon til å trakassere, har mistet makten sin. Andre har reflektert over at oppførselen deres kan ha virket ubehagelig eller truende.

Kunnskapen om hersketeknikker er arven fra Berit Ås, som fyller 90 år, og som fortsatt trekker fulle hus på sine foredrag. Hun har satt dype og varige spor i arbeidet for kvinners rettigheter. Selv om mye gjenstår er det ingen tvil om at hun har vært en stor bidragsyter til å bedre situasjonen for kvinner i Norge og i andre land.

Gratulerer med dagen, Berit Ås!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke