hacklink
17. sep
Vanning: Regler for nettleie gjør det dyrt å vann for bønder rammet av tørken.Foto; Trond Lillebo
 
Kynisk strømleverandør
«For dyrt å redde avlingen fra tørken» står det i HA 11. juni.

Publisert: 13.jun.2018 14:03
Oppdatert: 13.jun.2018 14:13

Bøndene raser mot Eidsiva og Eidsiva skylder på NVE. Dette er resultatet av den monopolsituasjonen vi ser Eidsiva har fått. Man sier at forbruker står fritt til å velge den leverandøren som kan tilby billigst strøm, men nettleie er blitt Eidsivas store melkeku.

Det er blitt sagt at nettleia skal bidra til at tilførsel av strøm skal foregå uhindret og at linjetraseer ryddes så man skal unngå at trær faller over linja. Like fordømt opplever vi strømbrudd gang på gang fordi trær faller over kraftlinjene på grunn av snø på trærne. Med de summene nettleia utgjør skulle man tro at linjetrasene en gang for alle burde vært ryddet. Hvor blir pengene av?

Over til de samfunnsmessige konsekvensene. Her snakker vi om den totale beredskapen for landet. Landet trenger bøndene til å produsere mat for befolkningen. Likevel opplever vi kynismen i at strømleverandørene, enten det er Eidsiva eller NVE, firedobler nettleia fordi de vet at bøndene må vanne jordene sine for å unngå at avlingen tørker inn. Her er det noe fundamentalt feil. Matprodusenter er en meget viktig og stor brikke i totalberedskapen. Uten mat fungerer vi kort og godt ikke.

Når matprodusentene ikke får frem avlingene sine, må Norge importere. Befolkningen må ha brød og grønnsaker på bordet. Jeg tror leverandører av en så viktig ressurs for landet som elektrisitet ikke burde ha monopol og bare tenke profitt. Dette blir å fylle egen pung på andres og landets bekostning.

Resultatet av det ser vi nå, Eidsiva og NVE ser ut til å gir fullstendig blaffen i konsekvensene av sine handlinger. Bare de får fylt opp pengesekken er de fornøyd. Klager befolkningen, får man beskjed om at utbytte går tilbake til kommunene som bruker de samme pengene til å bygge barnehager og sykehjemsplasser til de eldre. Den samme gamle leksa. Resultatet? Flere og flere bruk legges ned fordi man har ikke råd til å produsere mat når kostnadene overstiger inntektene.

Vi må få en lov som sikrer og garanterer at de som er ansvarlig for ett eller flere ledd i den totale beredskapspyramiden skal ha tilgang til de ressurser som er nødvendig for å opprettholde landets matproduksjon til en akseptabel kostnad. Eksempel: strøm og drivstoff. Dette skal være et nasjonalt ansvar og er til vårt eget beste.

Den totale beredskapen er grunnmuren i nasjonens være eller ikke være. Vi kan ikke sitte her oppe på berget og stadig legge ned vår egen matproduksjon og tro at vi kan importere billig mat fra utlandet. Verdens befolkning øker med eksplosiv hastighet og alle skal ha mat. Hvor går vi hen når hyllene i matbutikkene er tomme?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke