Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Skole: Mot til å dempe læringspresset?FOTO: SCANPIX
 
La barna få være barn også i skoletida!
I det politiske Norge er de beste partier enige om at oljenæringen bør fases ut. Enda større enighet er det om at oljeinntektene vil synke og at Norge trenger flere bein å stå på.

Skog, bioteknologi, fiske, kunnskap, teknologi, turisme, tillit, tang og thorium har alle blitt trukket fram som «den nye oljen».

I boka ”Til alle barns beste?” viser Espen Schaanning at norske politikere også tenker på barn som den nye oljen. Når politikere tenker blir det ofte politikk av det. For skolesektoren har det ikke alltid blitt god politikk. 6-årsreform, kunnskapsløft og kartleggingsprøver har blitt innført for å heve kunnskapsnivået. Med magert resultat. I prosessen synes vi å ha glemt at skolen er mer enn en kunnskapsfabrikk. Den er barn og unges lovpålagte hverdag. Det forplikter.

Nå advarer flere skoleforskere. Læringstrykket er for høyt for tidlig og det blir for mye stillesitting. Skolene må i langt større grad forholde seg til læringsmål og kartleggingsprøver enn tidligere. Barna skal lære mer, tidligere og fortere. Da blir det mindre plass til den viktige leken og barna blir utsatt for et sterkt læringspress fra tidlig alder.

Thomas Nordahl med flere presenterte nylig en lang rapport for Regjeringen om tilbudet til barn med behov for særskilt tilrettelegging. I rapporten var leken henvist til barnehagen. I grunnskolen hadde den ingen viktig plass. Rapporten viste også at opp mot en firedel av alle elever har behov for tilrettelagt undervisning. Hva sier det om skolesystemet vårt? Har vi da laget en skole for alle?

Ingen er uenig i at kunnskap er viktig. Det ironiske er at lite tyder på at tidligere skolestart og flere mål og krav har gitt bedre læring. På veien har vi fått flere elever som sliter både faglig og psykisk. Det er alvorlig.

Vi vet at lærere og rektorer der ute bryr seg om hvordan barna har det. Vi håper de også har mot til å dempe læringspresset på de yngste barna og la dem få være barn også i skoletiden. La dem leke og utfolde seg - det lærer de mye av!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke