16. sep
ENERGI: Skogsindustrien har ennå ikke en fullverdig del av bioøkonomien.
FOTO: Vidar Ruud, NTB Scanpix
 
La bioøkonomien få blomstre
Ny avansert foredling av skogen til nye produkter kan gi innlandet vesentlig ny verdiskapning.

Publisert: 19.aug.2015 04:00
Oppdatert: 19.aug.2015 08:21

«Bioøkonomien» er en driver i det grønne skiftet, et svar på fallende sysselsettingen i oljeindustrien og på utfordringene med klima, mat og miljø.

Det gjelder å finne tilbake til økonomiens grunnleggende mål: Hvordan vi kan høste mat, materialer og energi fra naturen uten å ødelegge dens verdi nå eller i fremtiden. Mer vekst og forbruk gir oss ikke velferd og bedre liv, men det at vi bygger en levemåte og et miljø som dekker våre fysiske, biologiske og sosiale behov.

Det grønne skiftet er bedre tilpasning mellom artene på kloden og biosfæren, vårt felles livsgrunnlag. Det dreier seg om bærekraft og likeverdig fordeling. Tidligere levde vi av naturen rundt oss på en bærekraftig måte. Befolkningsvekst og teknologi basert på fossil energi gjør at vi nå øker forurensningen og ødelegger klimaet og ressurser år for år.

I innlandet har vi lenge klaget over at vi har levd i «oljeskyggen». Samtidig har vi i generasjoner vært sentrale i Norges bioøkonomi: Bærekraftig verdiskapning gjennom jord- og skogbruk og videre foredling av planter, dyr og produkter. Bioklyngen på Hamar har over 20 år bygd seg opp til å organisere firma med tilsammen 850 ansatte og en samlet omsetning på 2,9 milliarder. Ringvirkningene er enda større. Men skogsindustrien har ennå ikke en fullverdig del av denne satsingen. Det bør den bli fra nå av.

Arena Heidner har blitt til ut fra en bevisst langsiktig strategisk satsing. Lokale krefter, næringsliv og offentlige etater har bidratt solidarisk til samarbeidet. Målet har vært å utvikle bio-baserte virksomheter og samvirketiltak videre til avanserte, innovative og internasjonalt konkurransedyktige bedrifter. Samarbeidet styrker konkurransekraften og stimulerer innovasjonsevnen.

Det er ikke slik konservative krefter ofte hevder, at de frie markedskreftene tar seg best av dette på egenhånd uten offentlig innblanding. Lang erfaring og aktuell forskning viser at samarbeid i nettverk og klynger er vel så viktig som konkurranse for innovasjon og økonomisk utvikling. De fleste moderne industrieventyr har en solid basis i offentlig forskning, innovasjon og bedriftsutvikling. Generell skattelette for bedrifter og «næringsnøytrale» satsinger gir ikke slike effekter.

I hele innlandet kan ny, avansert kjemisk foredling av skogen til nye produkter gi vesentlig ny verdiskapning. Det kan gi ny stimulans og næringsutvikling i tradisjonelle og nye skogbaserte næringer, ikke minst i våre viktigste skogdistrikter som Glåmdalen, Elverum og Østerdalen. Men for å lykkes trengs et tett samarbeid i hele innlandet mellom bioklyngen i Hamar, Gjøvik-Raufossmiljøet og andre deler av Hedmark og Oppland. I tillegg trenger vi bedre statlige støtteordninger til forskning, industriutvikling og kompetansebygging.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke