16. sep
VIKTIG Å HUSKE: Det er altså gjennom leken barna skal utvikle skaperglede, engasjement og utforskertrang, skriver Thore Johan Nærbøe. FOTO: NTB SCANPIX
 
La leken få innpass i skolehverdagen
Velkommen til nytt skoleår: Snart skal tusenvis av fem- og seksåringer rundt omkring i Norge ha sin første skoledag.

Publisert: 13.aug.2018 10:28
Oppdatert: 13.aug.2018 10:37

Ved siden av dem sitter det mange tusen vel så spente foresatte som skal sende sine barn ut på de første små stegene i den store verden.

På hver skole rundt omkring i Norge er det mange spente lærere som allerede er i gang med forberedelsene slik at hvert barn skal oppleve trygghet, varme og nye vennskap som kanskje skal vare livet ut.

1. september 2017 ble ny overordnet del fastsatt. Der skrives det særskilt om viktigheten av at spesielt de yngste barna får lov til å lære gjennom leken. Hva vil dette si for elev, foresatt og lærer?

Når du nå skal starte på skolen for første gang, er det mye du er spent på. De aller fleste av dere har gått i barnehage, hvor det å leke seg til læring er svært viktig.

Jeg håper du på skolen får oppleve lek, slik at din kreativitet og skapende evner får lov til å vokse. Læreren som du skal møte er ekspert på akkurat dette, så det kommer til å gå kjempefint.

Når ditt barn nå starter på skolen for første gang, håper jeg du som foresatt benytter anledningen til å engasjere deg i skolehverdagen. Og kanskje du nå skal gjøre et poeng ut av at den nye overordnede delen sier at leken er nødvendig.

«Elever som lærer om og gjennom skapende virksomhet, utvikler evnen til å uttrykke seg på ulike måter, og til å løse problemer og stille spørsmål.»

Det er altså gjennom leken barna skal utvikle skaperglede, engasjement og utforskertrang. Kanskje er det første foreldremøtet en anledning til å stille spørsmål om hvordan skolen bruker lek i læring?

Når du som er lærer nå skal møte nye 1.klassinger, er det kanskje ikke første gang. Sannsynligvis har du gjort dette før, og din kompetanse og erfaring er uvurderlig når barna kommer mandag 20. august.

Jeg vet at du er dedikert og tar jobben din meget alvorlig, og at du vil gjøre alt du kan for at dagene skal bli gode.

Hvis det er første gang du skal være lærer på 1.trinn, er jeg helt sikker på at har nok kompetanse til å klare jobben og at du har gode kollegaer og ledere som kan hjelpe deg på veien.

Samtidig håper jeg at du har lest ny overordnet del og sett hva som der står om lekens betydning.

Som skoleleder har du helt sikkert sett mange 1.klassinger i løpet av din karriere, og du vet at det vil være skjær i sjøen for noen av dem.

Olav H. Hauge skrev; «Det er mange skjer i sjøen. Likevel vart det eit skjer som vart frelsa di.»

Du vet at gode lærere og et godt støtteapparat rundt dere hjelper til når skjær dukker opp. Og du vet at det er mange veier inn til en barnehjerne, og at leken er viktig at hvert barn skal få det tilpassede opplæringstilbudet de har krav på.

Lykke til på reisen, alle sammen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke