15. sep
Innvandrere: Den pakistansk nasjonaldag feires med barnetog. IllustrasjonsFoto: Anette Karlsen, NTB scanpix
 
- Har det mye vanskeligere enn hvite menn fra Stange som aldri har opplevd stor motgang
17. april publiserte HA et motinnlegg til Mevlida Grabovicas innlegg om problemene med stadig økende barnefattigdom, skrevet av Thomas Opsahl Svensen og Truls Gihlemoen fra Stange Frp.

Publisert: 18.apr.2018 12:55
Oppdatert: 18.apr.2018 15:58

Innlegget er særdeles lite nyansert, og de påstår at årsaken til den økende barnefattigdommen i Norge er innvandrere som får barn og ikke deltar i arbeidslivet.

Det henvises til statistikk som er satt helt ute av kontekst, og hele innlegget er preget av et svært begrenset syn på de sosioøkonomiske problemene vi står overfor i Norge i dag.

Opsahl Svensen og Gihlemoen skriver at det norske velferdssamfunnet ikke kan være hele verdens sosialkontor, «uten krav til arbeidsinnsats og bidrag på lik linje med resten av befolkningen». Nå er det faktisk ikke slik at NAV har en egen fast-track lane for innvandrere hvor det ikke stilles noen som helst krav og penger deles ut helt ukritisk.

Dette skrev Thomas Opsahl Svensen og Truls Gihlemoen.

I NAV sine retningslinjer står det svart på hvitt at om medlemmet «unnlater å gjennomføre avtalt aktivitet eller ikke bidrar aktivt i prosessen med å komme i arbeid» kan pengene stanses. Dette gjelder på lik linje for alle som søker økonomisk støtte fra NAV, og det er en lang prosess å bli erklært arbeidsufør. Det er absolutt siste utvei.

Videre fortelles det om den skjeve fordelingen av barnefødsler og inntektsnivå hos innvandrere fra Øst-Europa og Afrika, og at norske skattebetalere ikke skal bære den økonomiske byrden for «selvforskyldt fattigdom». Å påstå at denne fattigdommen er selvforskyldt viser at Opsahl Svensen og Gihlemoen rett og slett ikke har satt seg inn i sammenhengene mellom inntektsnivå og hvilke privilegier man er født med.

Det er dessverre ikke slik at alle har like store muligheter til å få samme inntekt uansett hva slags bakgrunn man kommer fra. Innvandrere blir i Norge og andre land behandlet som annenrangs borgere, og vil naturligvis møte arbeidslivet med et mye vanskeligere utgangspunkt enn hvite menn fra Stange som aldri har opplevd stor motgang i livet.

Opsahl Svensen og Gihlemoen skriver videre at innvandrere med mange barn «ødelegger for mennesker med et reelt behov for økonomisk støtte.» Å påstå at noen som kommer fra et land med så mye konflikt og fattigdom at de må flytte til et sted hvor de møter store utfordringer på arbeidsmarkedet ikke har et reelt behov for økonomisk støtte er fullstendig bak mål. Det beviser bare at noen Frp-politikere har sin egen versjon av virkeligheten, hvor de velger å lukke øynene for det som faktisk skjer, og heller velger å spre propaganda og fremmedfrykt som ikke er basert på nyanserte fakta.

I innlegget tar de også for seg statistikken over innvandrere som sender penger tilbake til hjemlandet, og dermed ikke bidrar til norsk økonomi. Det er vanskelig å tro at om situasjonen hadde vært snudd at de ikke hadde gjort det samme selv. Å ha et ønske om å støtte familiemedlemmer i en vanskelig situasjon burde bli mottatt med beundring, ikke hat og beskyldninger. Skal vi også begynne å beskylde nordmenn som kjøper feriehus i Spania eller handler i Sverige for å ikke bidra nok til norsk økonomi?

Det er på høy tide at vi begynner å snakke om innvandrere som en ressurs i stedet for å anklage dem for å ødelegge norske verdier og økonomi. Her har vi tilgang til individer med ulike kvalifikasjoner og kunnskap som kan bidra til samfunnet, men for at dette skal fungere i praksis må vi legge bort hat og redsel og åpne hjertene. Slutt å tenke «oss mot dem», og begynn å tenke «vi».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke