Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Skibladner: På veg inn til Skibladnerbrygga i Hamar.Foto: Christian E. Bergheim
 
La oss lage vennekjede for Skibladnerbrygga!
Skibladner: Hvor er Skibladners venner? Nå er det på tide at de uttaler seg. Og vi andre kan være med og slå ring om det vi er så glad i.

Våren er i full fart! Det drypper, sildrer, tiner og smelter og høye brøytekanter krymper for hver dag. Hestehoven lyser snart gul i alle skråninger, så kommer blåveisen, og vi løfter blikket og nyter livet. Det går mot sommer. Når snø og is på det meste er ferdigtint kommer flommen, og så – når vannstanden i Mjøsa blir normal igjen – kommer Skibladner til Hamar.

Vi skal igjen høre den kjente og kjære, litt hese fløyta som melder at den gamle, ærverdige svanen gjør sin ankomst til Hamar brygge – der hornmusikken venter og ordføreren tar imot med roser som seg hør og bør. Det er fest! På brygga venter mange på den årlige høytideligheten og slår gjerne av en prat med venner og kjente mens verdens eldste hjuldamper legger inntil. Skibladners aller første ankomst hvert år er – og har alltid vært - en stor og hyggelig begivenhet i byen. Hamarsinger, vi er vel klar over at dette kan bli historie?

Dersom et dobbelt jernbanespor vil bli lagt i vestalternativet, vil denne idyllen nemlig ta slutt. Bane Nor utreder i disse dager grundig begge alternativene for både øst og vest, regner og kalkulerer og setter alle utgifter opp mot hverandre. I tillegg har vi Kulvertgjengen og Arbeiderpartiets Seniorforum som ønsker å fylle ut Hamarbukta og legge jernbanen i strandkanten.

I de siste møtene med Bane Nor har Pensjonistpartiet tatt opp Skibladners framtidige muligheter til å anløpe Hamar i ei eventuell anleggstid. I blant kommer det hele busslaster med reisende som vil seile med Skibladner. Vi har fått til svar at det må vel la seg gjøre å lage ei brygge på Tjuvholmen, og regner med at det etter hvert vil komme forslag fra Bane Nor om dette. Men DET vil aldri kunne bli det samme for alle byborgere som daglig gleder seg over å stikke ned på brygga og hilse på den hvite svanen gjennom hele sommeren. Ei ubehagelig, bråkete og utfordrende anleggstid vil vel kunne vare minst 5-10 år? Dessuten vil det dobbelte jernbanesporet for alltid bli en barriere mellom byen og Mjøsa, uansett hva det lokkes med.

Det legges ned et stort arbeid fra flere folkeaksjoner som vil bevare strandsonen vår for å kunne åpne Hamar mot Mjøsa. Felles for aksjonene er at de vil bevare den verdifulle Hamarbukta mot utfylling og dermed få utvikle de store mulighetene byen har med sin unike beliggenhet – når det finnes andre muligheter for å bygge et dobbeltspor.

Mens avisene har vært fulle av for-og-imot-innlegg i jernbanedebatten de siste årene, har vi ikke sett eller hørt et eneste pip fra «Skibladners Venner». Sover dere, eller hvor er dere? Slår vi opp Skibladners Venner på 1881, ser vi at lederen bor i Gjøvik. Det kan jo forklare noe. Er det kanskje på tide at Skibladners Venner uttaler seg?

For Hamars innbyggere sover ikke. De stiller gjerne opp for å bevare Hamars sjel, som det sies om gamle «Hamarhus» og andre historiske bygg. Nylig ble det igangsatt en aksjon for å bevare Parkgata 31, der de frammøtte sto skulder ved skulder rundt bygget. Er ikke Hamarbukta og Skibladner også en del av Hamars sjel?

Hamarsinger! Pensjonistpartiet utfordrer dere til å gjøre det samme for Hamarbukta. For fortsatt daglig anløp av Skibladner, for barn og unges lek, lykke og mestring på verdifulle Koigen med flott skateanlegg, volleyballbaner, treningsmuligheter, stupetårn og alt det som vi har kostet i stand. For alle familier som finner livskvalitet og glede på stranda og i Mjøsa, for de eldre som i dag har nærhet til vannet og kan rusle omkring og hente krefter og rekreasjon i nærmiljøet sitt. Dette er folkehelse. Er ikke dette mer verdifullt enn at Hamarbukta og stranda, verdiene våre, skal være bygge- og anleggstomt for Bane Nor? Hva skal dobbeltsporet koste Hamar by dersom vestalternativet blir en realitet? Det nytter det ikke å tenke på en gang.

Pensjonistpartiet ønsker at barn, unge og eldre, alle som kan krype og gå, setter hverandre stevne rundt Hamarbukta. Vi ønsker å vise departement og regjering at både historie og nåtid betyr noe for oss. La oss slå ring om det som vi er så glad i! Her må vi alle, uansett politiske partier, stå side om side og skulder ved skulder i ei eneste lang rekke som går fra Koigen til Tjuvholmen. Vi kaster gjerne ballen til folkeaksjonene som vil bevare strandsonen. «Folkeaksjonen for jernbanefri strandsone i Hamar», «Nå Eller Aldri», «Strandsonen for alle» og alle andre som jobber for å bevare Hamarbukta. Stiller dere opp når det blir litt varmere i været og arrangerer tidenes vennekjede?

Ap Seniorforum, Kulvertgjengen og andre vesttilhengere inviteres selvsagt til å delta. Alf Prøysen sa det slik i sangen Du ska’ få en dag i mårå: «Og da kæin du rætte oppatt æille feil ifrå i går, og da får du det så godt i mårå kvæill»! Det er bare mumier som ikke skifter mening.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke