15. sep
Ensomhet: Nesten hver fjerde student sier at de svært ofte savner noen å være sammen med.
 
La oss snakke om studenters ensomhet
Ensomhet: Den siste studentundersøkelsen viser alarmerende tall om norske studenters helse og følelse av ensomhet.

Publisert: 18.sep.2018 13:48
Oppdatert: 18.sep.2018 14:50

Folkehelseinstituttet slapp nylig sin siste studentundersøkelse. Slik flere medier har omtalt, kommer det frem triste tall om studenters opplevelse av ensomhet og helse.

· 23 prosent oppgir at de ofte/svært ofte savner noen å være sammen med.

· 16 prosent at de ofte/svært ofte føler seg isolert.

· Én av fem svarer at de har skadet seg selv med vilje og like mange at har tenkt seriøst på å ta sitt eget liv, men ikke faktisk forsøkt å gjøre det.

Ensomhet handler blant annet om mangel på sosial inkludering. Sosial inkludering er noe som må læres. I dagens samfunn står individualismen sterk. Vi dyrker individer, uavhengighet, prestasjoner og selvrealisering. Dette står i motsetning til samfunnet slik det var før, der familien og lokalsamfunnet var en av bærebjelkene gjennom livet. Kanskje har vi som samfunn har mistet noe på veien, der fellesskap og sosiale relasjoner har blitt ofret på individualismens alter.

Ulempen skjer når individualismen kombineres med travle hverdagsliv med karrierejag, fremgang og vekst. Når kalenderen er full av individets egne ting, får man da plass i kalenderen til fellesskap og inkludering? Går man enda lenger bak i årsaksrekken er dette symptomer på verdigrunnlag og hjertet.

Jeg spør: Har vi plass i hjertet og kalenderen til gjestfrihet, inkludering og fellesskap utenfor den etablerte sosiale omgangskretsen? Jeg frykter at svaret for veldig mange er «nei». Det er ikke plass i hjertet eller kalenderen. Slik har det vært i noen år. Dette har vi lært barna våre. Nå ser vi resultatene. Studenter er ensomme. De blir ikke inkludert, sliter med sosialt fellesskap og relasjoner. De opplever ikke at folk har plass i hjertet eller kalenderen til dem.

Hamar har et bredt tilbud som kan bidra: Idrettsklubber, kor, brettspillmiljø ++, i tillegg til SINN sine egne tilbud. Studentarbeidet i Hamar Frikirke heter Støperiet, og en av Støperiets verdier er «Avhengighet – stå sammen». Denne verdien uttrykker noe av kjernen i hva vi tror på. Mennesket klarer ikke stå alene, trenger fellesskap og trenger svar på eksistensielle spørsmål. Hver eneste student er verdt altfor mye til å ofres på individualismens alter. Derfor arranger vi billig studentmiddag. Derfor treffes vi i hjemmene, snakker ærlig om livet og møtes til storsamling.

Jeg tror en av veiene ut av ensomhet er håp. Vi trenger å se at det er lys i enden av tunnelen. Her kommer fellesskapet inn. Når jeg ikke klarer å se håpet selv, kan fellesskapets håp bære meg. Jeg kan finne hvile i det og stole på at de andre ser lyset i enden av tunnelen – selv om jeg ikke ser det selv.

Barna våre må lære gjestfrihet. Nå må vi sørge for at ensomme studenter opplever håp. Vi i Støperiet skal gjøre det vi kan.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke