17. sep
 
Lag et kulturkort

0
Publisert: 13.apr.2015 04:00
Oppdatert: 13.apr.2015 07:05

Jeg tror vi må erkjenne at vi lever i et kapitalistisk og markedsliberalistisk samfunn. Noen liker det, jeg liker det ikke, men det er slik det er. I en slik situasjon er det viktig å kunne ha to tanker i hodet samtidig. Den ene er å jobbe for å forandre på samfunnet vi har i en mer rettferdig retning. Den andre er å finne de beste løsninger for samfunnet vi faktisk lever i.

Det er forståelig at mange setter alt inn på å gjennomføre den første tanken så fort som mulig. Men når vi hører at selv LO-leder Gerd Kristiansen synes det er helt greit at hun tjener fire-fem ganger mer enn de hjelpepleierne hun er leder for, har ikke jeg noen stor tro på at vi får gjennomført det sosialistiske samfunnet i løpet av de fire neste årene.

Dermed må vi over på den andre tanken, finne de beste løsningene for det samfunnet vi lever i, et samfunn med relativt store forskjeller. Vil det være en god tanke å bruke rene sosialistiske modeller for å løse problem i et kapitalistisk samfunn? Og da mener jeg en modell der alt skal være likt. Jeg tror ikke det. Jeg tror tvert imot at forskjellene og underskuddene kan bli enda større med slike løsninger.

Og jeg har altså gitt opp håpet om noen gang å tjene like mye som Gerd Kristiansen. Men da begynner jeg å tenke motsatt. Kunne ikke da i stedet Gerd Kristiansen betale litt mer enn meg når hun skal i velværeavdelinga i Ankerskogen, når hun skal på ishockeykamp i Amfien, når hun skal på kino, når hun skal på teater i Kulturhuset, eller når dattera hennes skal spille håndball i den nye håndballhallen?

Jeg mener ikke prisene i billettluka skal være forskjellige. I stedet vil jeg at kommunen skal utstede et kulturkort, som folk kan kjøpe av kommunen, og som gir rabatt i alle disse nevnte eksemplene, og flere med. Og dette rabattkortet kan det være en differensiert pris på. Her kan Gerd Kristiansen betale dobbelt så mye som meg, og fem ganger så mye som gamle fru Gulbrandsen. Og de svakest stilte kan til og med få kortet gratis.

Her ligger det ikke bare et stort potensiale til rettferdighet i et kapitalistisk samfunn, det ligger også et potensiale til at kommunen kan trekke noen titalls millioner kroner inn i kommunekassa, og det uten at de svakeste rammes. Tvert imot, hvis prisene settes opp 40 prosent først, og kulturkortet deretter gir 40 prosent rabatt, da vil alle de med gratiskort få kino, teater og boblebad billigere enn i dag.

Enkelt, greit og kortfattet.

5. kandidat Hamar SV

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke