hacklink
18. sep
Ubrukt: Steinrøysa til høyre på bildet vitner om tidligere generasjoners slit for å overleve og respekt for jorda, skriver Torstein Hervland, som også har tatt bildet.
 
Landbruk og arealdisponering
Over flere tiår har det blitt lagt ned en mengde gårdsbruk og mange av de dyrkede arealene er tatt ut av bruk.

0
Publisert: 13.jul.2015 04:00
Oppdatert: 13.jul.2015 06:56

MENINGER

Med den politikken som nåværende regjering fører, vil enda flere dyrkede arealer bli lagt ned.

Det er lett å forstå at mange bønder, som ikke har store nok bruk til at de kan gi en normal årsinntekt, skaffer seg annet lønnet arbeid. Men det er en tragedie for landet vårt at mye dyrkbar jord går tapt ved at større og mindre arealer gror igjen.

Arealene som ikke lenger blir dyrket må kunne utnyttes til beite. Ved å organisere disse arealene i et system der saueholdere kan få anledning til å la dyra gå der hele sommeren, vil jorda ikke gro igjen og den vil på den måten bli produktiv.

Enkle tiltak med å etablere solide sauegjerder rundt arealene og plassere ut drikkevannskar som kan fylles gjennom plastrør fra nærmeste kjørbar veg, vil de fleste steder være lett å få til.

Kostnadene med dette vil trolig være nedbetalt på få år og jorda vil ikke gå tapt.

Dette burde være en oppgave for landbruksorganisasjonene og med politisk støtte til påbud om å disponere jorda slik at den ikke gror igjen.

Det kan skje med plikt til innmelding av arealer som ikke brukes. Muligens vil det være behov for noe stimulans til kostnadene med å sette opp gjerder.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke